.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.138.125.2
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: $141 млн доходу ICANN; дистанційний EEDNS forum; кінець першого небрендового домену; Whois для .ART...

DomainIncite.com
Дохід ICANN виріс на 3.5% до $141 мільйонів
Дохід ICANN в фінансовому році, який завершився 30 червня 2020 року, виріс на 3,5% по відношенню до попереднього фінансового року, до $141 млн. При цьому дохід виявився вищим прогнозного значення в $140 млн.

Як інформує корпорація, однією з причин зростання доходів стали карантинні обмеження, викликані пандемією коронавирусу, які призвели до сплеску продажів доменних імен. ICANN заявила, що "не впевнена, чи збережуться ці ринкові тенденції в майбутньому".

При цьому витрати організації скоротилися на $11,1 млн до $126 млн, що на 8% нижче очікувань і на $4 млн менше, ніж у 2019 році. В основному економія була забезпечена переведенням щорічних відкритих зустрічей в онлайн-формат - за рахунок цього ICANN заощадила $6,2 млн. Як правило, ICANN витрачає по $2 млн на кожну зустріч, фінансуючи понад 500 відряджень, як співробітників ICANN, так і членів спільноти, але для перших двох зустрічей цього року, які потрапили в фінансовий звіт, ці витрати були майже нульові.

ICANN передбачала витратити на зустрічі, заплановані в Канкуні і Куала-Лумпурі $4,2 млн та $3,4 млн відповідно.

DomainIncite.com
Вісім компаній забезпечили половину доходу ICANN
З $141 млн доходу, який отримала ICANN за підсумками фінансового року, половина - внески восьми учасників доменного ринку.

Понад $56 млн доходу ICANN забезпечили надходження від двох компаній - реєстру загального домену верхнього рівня .COM компанії Verisign та лідера ринку реєстраторів GoDaddy.

Компанія Binky Moon, яка є номінальним власником 197 нових доменів верхнього рівня, керованих реєстром Donuts, забезпечила $5,2 млн відрахувань. Велика частина суми ($4,9 млн) припадає на щорічний фіксований реєстраційний збір в розмірі $25 тис. за кожен домен. Лише 14 доменів цієї компанії долають поріг в 50 тис. імен, при якому стягується комісія за транзакції.

Подібна ситуація і у Google Registry. Google володіє 46 доменами, виплачуючи ICANN близько $1,1 млн на рік у вигляді фіксованих зборів, але лише три домену мають достатній обсяг для оподаткування комісією за транзакції, тому загальна сума відрахувань Google за транзакції склала лише $300 тис.

Компанія Amazon взагалі не платить за транзакції, оскільки в 55 приналежних їй доменах практично немає реєстрацій. У минулому році вона заплатила ICANN $1,3 млн тільки за володіння портфелем невикористовуваних доменів.

Другий і третій за величиною реєстратори, Namecheap і Tucows відповідно, заплатили в минулому році близько $1,7 млн кожен.

У число лідерів також увійшла компанія Public Interest Registry, яка управляє доменом .ORG. У минулому році вона заплатила ICANN $2,5 млн.

Також в списку компанія ShortDot, яка управляє доменами .ICU, .CYOU і .BOND, що поповнила бюджет ICANN на $1,6, в основному завдяки комісії за транзакційні збори в домені .ICU, що нараховує сьогодні 6,5 млн реєстрацій.

Східноєвропейський DNS-форум
Східноєвропейський DNS-форум пройде в дистанційному режимі
Східноєвропейський DNS-форум, проведення якого планувалося в столиці Грузії Тбілісі, пройде в дистанційному режимі 18-19 листопада.

Форум проводиться в п'ятий раз. На ньому будуть обговорюватися основні тенденції та ризики, з якими стикається доменна індустрія та її ключові гравці в Східній Європі і Центральній Азії. Програма форуму знаходиться в розробці і скоро буде доступна на офіційному сайті заходу.

Організаторами форуму виступають ICANN та Caucasus Online за технічної підтримки компанії Hoster.by.

DomainIncite.com
Домен .WED можуть виставити на аукціон
ICANN розірвала контракт на новий загальний домен верхнього рівня .WED з американською компанією Atgron.

Домен, присвячений весіллям, зміг залучити лише 300 реєстрантів на піку своєї популярності у 2016 році і тільки одного реєстратора. Можливо, плата за реєстрацію імені .WED в розмірі приблизно $50 і продовження в $30 щорічно виявилася занадто високою для молодят.

Вже до кінця 2017 року в домені залишалося всього 39 доменних імен, а його угода з оператором реєстру не була продовжена. З грудня 2017 року домен знаходився під управлінням оператора аварійного реєстру (EBERO), у даному випадку Nominet, і усі домени в ньому були заморожені.

.WED не перший новий домен, реєстраційну угоду щодо якого розірвала ICANN, але це перший домен, що не належить до брендових (брендові домени, як правило, просто видаляються з кореневої зони DNS). Це означає, що ICANN вперше випробує процес передачі реєстру та виставить домен на аукціон.

DomaiNnameWire.com
Whois може бути використаний для зберігання інформації про твори мистецтва
Патентне відомство США видало патент компанії UKCI Holdings Limited, яка є реєстром нового загального домену верхнього рівня .ART.

Реєстр запатентував спосіб використання сервісу Whois як засобу підтвердження достовірності предметів мистецтва. Записи Whois служать для зберігання основних даних про особу реєстрантів доменних імен. Однак фахівці UKCI Holdings Limited запропонували використовувати додаткові поля записів для зберігання ідентифікаційної інформації про твори мистецтва. Крок цілком зрозумілий, якщо врахувати, що домен .ART за визначенням призначений, в першу чергу, для використання художниками, арт-дилерами та колекціонерами.

Таким чином, якщо домен .ART буде зареєстрований для сайту конкретних творів мистецтва, його запис Whois зможе служити підтвердженням їх так званого провенансу. Це поняття є ключовим для арт-бізнесу і позначає історію походження предмета мистецтва та володіння ним.

Провенанс служить вирішальним фактором для визначення вартості об'єктів мистецтва. Представники реєстру відзначають, що та ж концепція може бути використана не тільки для творів мистецтва, але й для предметів антикваріату, колекційних ретро-автомобілів і т.д.