.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 18.118.145.114
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Харків набув географічного домену з транслітерацією української назви

ПП "Координатор", що обслуговує групу географічних доменів східної України, набуло повноважень з технічного супроводу домену .kharkiv.ua, що відповідає транслітерації української назви міста. Як повідомляє "Координатор" на своєму сайті, новий домен створено як точну копію домену kharkov.ua. З 1 липня поточного року розпочнеться прийом та обслуговування заявок за доменом kharkiv.ua від реєстраторів. За інформацією підприємства, рішення щодо створення нового домену було прийнято з ініціативи Інтернет-громадськості Харкова та за погодженням з адміністратором домену .UA.

У доменному просторі України сталася подія, анонсована 27 травня на з'їзді ІнАУ у Судаку керівником НП "Координатор", що забезпечує технічну підтримку ряду публічних доменів східного регіону країни, Олександром Драчуком.

Компанія "Хостмайстер", яка адмініструє домен .UA, задовольнила заявку адміністратора харківських доменів та передала йому управління доменом Kharkiv.ua. Технічну підтримку та супровід домену kharkiv.ua, як та інших харківських доменів, забезпечуватиме "Координатор".

Рішення про резервування як публічні домени транслітерацій україномовних назв для більшості українських географічних доменів було прийнято адміністраторами ccTLD .UA у грудні 2007 року. До цього часу вже проглядалася суспільна потреба в громадських доменах такого роду. Резервування проводилося також для уникнення можливого кіберсквотингу та подальшого використання доменів-"двійників" з метою фішингу.

В даний час з ініціативи Інтернет-спільноти Харкова та погодження з адміністратором .UA, за сприяння компанії "Координатор", адміністратором харківських доменів було ухвалено рішення про відкриття реєстрації у домені kharkiv.ua.

Відповідно до "Порядок відкриття реєстрації в домені Kharkiv.UA" новий домен створений як точна копія батьківського, і з 00:00 1 липня 2011 почнеться прийом та обслуговування заявок по домену kharkiv.ua від реєстраторів. У "Порядку..." описані також правила функціонування новостворених імен. Таким чином, домен kharkiv.ua стає першим в Україні, де паралельно функціонують імена, побудовані на транслітерації російської назви міста. (Цілий ряд географічних доменів другого рівня, як lviv.ua, ternopil.ua, ivano-frankivsk.ua, спочатку були утворені на основі українського звучання).

Ще одна очікувана подія – те, що з 1 липня 2011 року компанія "Координатор" відкриє реєстрацію імен у домені sm.ua. Альтернативні дволітерні версії всіх географічних публічних доменів України делеговані відповідним регіональним адміністраторам ще у грудні 1997 року, проте на даний момент активні трохи більше половини з них. Після проведення необхідних технічних робіт до них приєднається короткий сумський домен.

Доменна активність в Україні є своєрідним відображенням світових процесів, таких як впровадження IDN і запуск програми, що істотно полегшить створення різних доменів верхнього рівня. З розвитком Інтернет починає все більше враховувати національне, мовне, культурне різноманітність, все більший діапазон інтересів та устремлінь користувачів глобальної Мережі.

20.06.2011