.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 35.173.233.176
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Четверта зустріч "Майстерні": не тільки IPv6

У Києві відбулася четверта зустріч "Майстерні IPv6". "Майстерня" створена компанією "Хостмайстер" у зв'язку з вичерпанням адресного простору IPv4 та переходом на протокол IPv6.

Вперше "Майстерня IPv6" відбулася у травні поточного року. З цього часу проведено три зустрічі "Майстерні", на яких виступили провідні вітчизняні фахівці UA-IX, "Хостмайстера", компаній-реєстраторів, провайдерів і хостерів, представники вендорів апаратних засобів та ІТ-експерти. "Майстерні" організовано за підтримки асоціації ІнАУ та Wireless Ukraine - партнерів заходу. З моменту проведення першої зустрічі сформувався справжній актив "Майстерень" - доповідачі, які завжди готові представити аудиторії новий цікавий матеріал, і небайдужі учасники дискусій.

Окрім того під час зустрічей з'ясовано нові потреби в роботі "Майстерні". Так, зокрема, необхідно збільшити частку "лабораторних" демонстрацій - показу і роз'яснення шляхів використання конкретних рішень. По-друге, слід надати ще більше простору дискусіям. І, нарешті, - назріла необхідність розгорнути в "Майстерні" ще одну секцію, присвячену технології DNSSEC. Світове доменне співтовариство приділяє все більше і більше уваги цій технології. Водночас, все більше запитань викликає вона і в професійних колах України. Про це, зокрема, свідчить і глибокий інтерес учасників конференції OSDN, виявлений до доповіді про DNSSEC адміністратора домену .UA Дмитра Кохманюка, а також семінар з DNSSEC. Останній компанія "Хостмайстер" організувала для реєстраторів та представників державного сектора.

Тому четверта, листопадова зустріч "Майстерні" пройшла вже в дві секції: IPv6 і DNSSEC, без обмеження часу для доповідей та обговорень.

У першій секції з доповіддю "L-root в Україні" виступив Дмитро Кохманюк. Адміністратор .UA розповів як про сам факт запуску другого дзеркала цього сервера, так і про його результати. Нагадаємо, що другий в Україні локальний кореневий DNS-сервер введено в дію у м. Харкові. Дмитро Кохманюк також повідомив про завершення переходу на IPv6 DNS всіх публічних доменів України. Олександр Шиков (IT Consulting) висвітлив "Деякі питання впровадження IPv6 в службах сервіс-провайдерів". Він загострив увагу на проблемах готовності back-end до одночасного використання IPv4 та IPv6, а також висвітлив критерії вибору відповідного ПЗ. Один із піонерів впровадження IPv6 Максим Тульєв ("НетАссіст") представив розгорнуті викладки "Статистика IPv6 Tunnel Broker та перспективи розвитку IPv6 в Україні". Доповіді викликали безліч запитань, а також повідомлень з місць щодо різних аспектів впровадження та використання нового протоколу.

На секції, присвяченій DNSSEC, спершу прозвучав огляд "Впровадження DNSSEC різними реєстрами". Після цього учасники зустрічі обговорювали практичні аспекти. Так, зокрема, доповідачі та їх співрозмовники розглядали захищену технологію DNS з точки зору різних учасників доменного процесу. Гість "Майстерні" Сергій Мясоєдов (NetArt Group, Чехія) висвітлив завдання "DNSSEC для адміністратора зони". Андрій Хветкевич (NIC.UA) представив доповідь "DNSSEC очима реєстратора". Доповіді супроводжувалися тривалими і поглибленими дискусіями. Дмитро Кохманюк розповів не тільки про процес впровадження DNSSEC в домені .UA, а також провів публічну генерацію ключа DNSSEC для тестового домену UA.UA.

Після закінчення основної програми зустрічі доповідачам були вручені жартівливі сувеніри - пісочні годинники, що символізують неминучість переходу Мережі на протокол IPv6 (втім, в кожному жарті - лише доля жарту). Ще кілька подібних подарунків вирушать до тих ветеранів "Майстерні", хто не зміг бути присутнім в залі цього разу.

Про ефект присутності варто сказати окремо. З огляду на те, що пряма відеотрансляція дає лише односторонній результат, фахівці "Хостмайстера" вже зараз працюють над створенням комфорту для дистанційних слухачів/глядачів зустрічей та забезпеченням можливості віддаленої інтерактивної участі. Про це повідомила керівник відділу розробки та експлуатації компанії "Хостмайстер" Світлана Ткаченко під час підведення підсумків "Майстерень" 2011 року. Світлана Ткаченко, зокрема, зазначила, що одне з першочергових завдань на сьогоднішній день - це залучення до зустрічей більш широкого кола фахівців з регіонів.

15.11.2011