.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 18.222.69.152
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




У домені .UA розпочнеться поетапне впровадження технології EPP

У домені .UA першого вересня розпочнеться поетапне впровадження технології EPP (Extensible Provisioning Protocol). У вересні новий протокол з'явиться у доменах Івано-Франківська, Ужгорода, Чернівців та Херсона. На другому етапі EPP буде впроваджено ще в ряді регіональних доменів, у тому числі і найбільше популярному kiev.ua. Потім на роботу за цією технологією перейдуть і інші публічні домени, що дозволить уніфікувати правила та процедури у доменному просторі .UA.

Сьогодні EPP сьогодні є найбільш досконалим протоколом обміну даними між доменними реєстрами та реєстраторами. Він дозволяє максимально автоматизувати процеси, пов'язані з делегуванням доменних імен.

Підготовка до впровадження цього протоколу в домені .UA зайняла майже рік. За цей час робоча група, до якої входять представники реєстраторів та адміністраторів публічних доменів, розробила нормативні документи, регламентуючі дії учасників ринку відповідно до нового протоколу. За рішенням робочої групи, впровадження EPP супроводжуватиметься змінами у схемі взаємодії реєстраторів із реєстром.

Зокрема, реєстр перейде на пасивний режим роботи: усі операції з доменними іменами здійснюють реєстратори, а реєстр лише фіксує зміни. Таким чином, реєстратори отримають ширші повноваження, але при цьому на них буде покладено набагато більшу відповідальність, ніж зараз.

Технологія була відпрацьована у доменах Полтави (pl.ua та poltava.ua). В них з листопада минулого року реалізується пілотний проект, у рамках якого EPP працює у тестовому режимі. Першого вересня тестування буде завершено і полтавські домени перейдуть на роботу у звичайному режимі.

У доменах Івано-Франківська, Ужгорода, Чернівців та Херсона з першого вересня зупиняється реєстрація нових доменних імен, після чого буде здійснено актуалізацію реєстраційної інформації. З 5 вересня почнеться реєстрація нових доменних імен за технологією EPP та переведення існуючих доменів на обслуговування до реєстраторів.

29.08.2012