.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.133.141.6
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




З 1 лютого 2024 позасудова процедура розгляду доменних спорів буде розширена.

/ UA-DRP вступить в дію для приватних доменних імен третього рівня в доменах:

  • cn.ua, chernihiv.ua, chernigov.ua
  • cv.ua, chernivtsi.ua, chernovtsy.ua
  • kr.ua, kropyvnytskyi.ua, kirovograd.ua
  • lt.ua, lutsk.ua, volyn.ua
  • te.ua, ternopil.ua
  • uzhhorod.ua, zakarpattia.ua
  • vn.ua, vinnytsia.ua, vinnica.ua
  • zt.ua, zhytomyr.ua, zhitomir.ua

Центр арбітражу та посередництва Всесвітньої організації інтелектуальної власності (WIPO) буде приймати заяви та розглядати спори в цих доменах.

Відповідно до договору між WIPO та реєстром домену компанією "Хостмайстер", при розгляді спорів враховуються обставини, пов'язані з воєнним станом. Якщо одна із сторін спору не може оперативно надати свою позицію, їй надають додатковий час для формування відповіді.

Позасудова процедура розгляду спорів у домені .UA заснована на міжнародній процедурі UDRP (Єдина політика розв'язання доменних спорів). Процедура UA-DRP характеризується швидкістю, дешевизною і зручністю як для позивача, так і для відповідача, у порівнянні з традиційними судами. При цьому сторони зберігають можливість розгляду позову в традиційному суді.

Процедура UA-DRP застосовується для приватних доменів другого рівня .UA та com.ua з 2019 року. З 2021 вона буда поширена на публічні домени kyiv.ua, kiev.ua, ivano-frankivsk.ua, if.ua, poltava.ua, pl.ua, uzhgorod.ua, uz.ua.

В 2022 році після повномасштабного вторгнення розгляд доменних спорів було тимчасово призупинено. А з липня 2023 поновлено з урахуванням воєнного стану і можливостей відповідачів.

Протягом 2023 року було розглянуто 8 доменних спорів. За час з 2019 року 75 доменних спорів було вирішено через процедуру UA-DRP.

Детальніше про особливості UA-DRP в домені .UA на офіційному сайті WIPO (https://www.wipo.int/amc/en/domains/cctld/ua/index.html).

22.01.2024