.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.17.150.163
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: ICANN 67 і "дірки" в Zoom; ICANN змінює церемоніал; втрати у доменів-брендів; Verisign погіршує прогноз; карантин пішов на користь домену Нідерландів...

DomainIncite.com
Віртуальна зустріч ICANN була атакована тролями
Березнева зустріч ICANN, що пройшла в дистанційному режимі, піддалася так званому "зумбомбінгу" (zoombombing), що передбачає підключення до сеансу сторонніх людей, які демонструють неналежну поведінку.

За даними організації, 27 березня до вступної сесії ICANN 67 на іспанській та португальській мовах підключилися два троля і "поділилися з учасниками зустрічі недоречними і образливими аудіо та фотографіями".

Сесія не була захищена паролем, що було спричинено "відкритістю" заходу, але в налаштуваннях сеансу не були відключені звук від учасників і доступ учасників до екрану, що дозволило тролям ділитися образливим матеріалом.

Як повідомляє ICANN в своєму звіті про інцидент, тролів швидко видалили з сесії та оперативно змінили налаштування, заблокувавши можливість для зумбомбінга.

ICANN
Процедура підписання ключів проведена зі змінами через COVID-19
ICANN провела 23 квітня чергову церемонію підписання ключів DNSSEC з дистанційною участю деяких власників ключів.

Такі церемонії проводяться щоквартально: представники інтернет-спільноти з усього світу (власники ключів) особисто зустрічаються для того, щоб згенерувати публічні кореневі ключі - Zone Signing Keys.

Зустріч проходить в захищеному місці і супроводжується підвищеними заходами безпеки: сканування сітківки ока, замки на основі PIN-коду тощо. Сама подія транслюється в прямому ефірі.

Очевидно, що досягти кворуму, зібравши в одному місці в один час (спочатку церемонія була запланована в штаті Вірджинія) необхідну кількість власників ключів, було неможливо, через обмеження в пересуванні, пов'язанні з коронавірусом.

Тому IANA прийняла рішення перенести церемонію з залученням тільки співробітників ICANN (всього сім чоловік), забезпечивши їх засобами індивідуального захисту. Решта учасників були присутні і виконували свої ролі на церемонії віддалено.

Ще одна важлива зміна полягає в продовженні терміну дії ключів з трьох до дев'яти місяців. Таким чином, наступна церемонія відбудеться вже 2021 року.

DomainIncite.com
Доменів-брендів стало менше
Власники чотирьох брендових нових загальних доменів верхнього рівня з початку року звернулися до ICANN з проханням розірвати свої контракти, в результаті чого загальна кількість доменів, що "самоліквідувалися", досягла 73.

Allstate відмовилася від домену-бренду .ESURANCE. Під цим брендом компанія надавала послуги страхування на американському ринку, однак зараз планує припинити його використання. Компанії все ще належить домен .ALLSTATE, в якому зареєстровано кілька активних імен, які перенаправляють відвідувачів на домашню сторінку компанії в домені .COM.

Два домени належали виробнику предметів розкоші компанії Richemont і представляли собою загальновживані слова китайською мовою. Компанія відмовилася від доменів .珠宝 (.xn - pbt977c), китайського еквиваленту ".jewelry", та .手表 (.xn - kpu716f), що є відповідником англійського ".watches". В цілому Richemont, що подала заявки на 14 нових загальних доменів верхнього рівня в рамках раунду 2012 року, вже позбулася дев'яти брендових доменів.

Останнім був французький перестрахувальний гігант SCOR, що відмовився від брендового домену .SCOR, який компанія так і не використовувала.

DomainIncite.com
Verisign очікує зниження продажів доменів через коронавирус
Реєстр доменів верхнього рівня .COM і .NET компанія Verisign знизила прогноз зростання чисельності реєстрацій в своїх доменах верхнього рівня до 2-3,75% в порівнянні з попередньою оцінкою близько 4%.

Генеральний директор компанії Джим Бідзос (Jim Bidzos) заявив, що оновлені оцінки відображають "більш обережний" прогноз з урахуванням "невизначеності через пандемію Covid-19".

Однак в іншому компанія не очікує, що вплив коронавирусу на доменну галузь буде великим.

Доменна база Verisign на кінець кварталу склала 160,7 млн реєстрацій, з яких 147,3 млн у домені .COM та 13,4 млн в .NET, що відповідає зростанню на 3,8% в порівнянні з аналогічним кварталом минулого року.

DomainIncite.com
Голандський домен демонструє зростання під час пандемії
У домені Нідерландів .NL за час карантину кількість нових реєстрацій перевищила 85 тис., тоді як в 2019 році аналогічний показник становив близько 75 тис., - інформує реєстр домену компанія CIDN.

Тільки в квітні в домені зареєстровано понад 17 тис. імен, а загальне число реєстрацій до 20 квітня сягло 5 930 715.

Малоймовірно, що зростання пов'язане виключно з пандемією, але коронавірус все ж вплинув на показники домену, вважають експерти. Так, в результаті опитування реєстрантів, проведеного реєстром SIDN, з'ясувалося, що всі вони без винятку мають намір використовувати домени тільки для онлайн-активності, а не, наприклад, для реклами будь-якого оффлайн-бізнесу.