.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 52.15.112.69
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: Meet на власному домені; знову Канкун; трафік для Африки; .PLACE відновлює реєстрації; незаконний контент у Франції ..

DomainIncite.com
Google запускає домен .MEET з обмеженнями
Google Registry 25 травня почне період пріоритетної реєстрації в новому загальному домені верхнього рівня .MEET, назва якого відповідає імені сервісу відеоконференцій. Google купила цей домен у Afilias у 2015 році, але до цих пір не використовувала його, хоча сервіс Meet працює з 2017 року.

Як заявили в Google, реєстрації в домені здійснюватиме невелика кількість реєстраторів, з якими працюють відповідні групи по продуктам в Google. Такий підхід робить домен "практично брендовим" ("dot-brand lite").

Коли Afilias подавала заявку на .MEET в 2012 році, вона передбачала використовувати домен для сайтів знайомств (в перекладі з англійської meet означає зустрітися, знайомитися).

DomainIncite.com
Для зустрічі 2023 року ICANN знову обирає Канкун
Зустріч ICANN 76, запланована на 2023 рік, пройде в мексиканському Канкуні з 11 по 16 березня.

У Канкуні повинна була відбутися зустріч у березні поточного року, однак через пандемію ця зустріч була переведена в дистанційний режим.

Місце проведення ICANN 75, запланованої на вересень 2022 року, все ще залишається не визначеним. Правління веде переговори з передбачуваними місцями проведення, але інформації про них не розголошує.

CNBC
Facebook охопить Африку підводним кабелем
Компанія Facebook ініціювала проект під назвою 2Africa з прокладання підводного кабелю навколо Африки для розширення доступу до інтернету понад 1,3 мільярда жителів континенту. Участь в проекті також візьмуть компанії China Mobile, MTN в Південній Африці, французька Orange і британська Vodafone, а також місцеві мережеві оператори.

Прокладанням кабелю займеться компанія Alcatel Submarine Networks, що належить Nokia. Довжина кабелю складе 37 тис. кілометрів. Вартість проекту поки не розголошується. Підводний кабель з'єднає 23 країни Африки, Близького Сходу і Європи.

Інший інтернет-гігант, Google, також працює над будівництвом підводного кабелю під назвою Equiano, який з'єднає Африку з Європою. Крім того, підрозділ компанії - Loon - виробляє висотні повітряні кулі для покриття 4G-мережею віддалених районів континенту. Нещодавно було оголошено про розширення цього проекту на Мозамбік.

Раніше Facebook планувала забезпечувати віддалені райони доступом до інтернету, використовуючи безпілотники на сонячних батареях. Компанія, що отримала назву Aquila, закрила проект ще в 2018 році, але, як повідомляється, співпрацює з Airbus, щоб знову протестувати подібні дрони в Австралії.

DomainIncite.com
Donuts змінює плани щодо домену .PLACE
Компанія Donuts відновила вільну реєстрацію в домені .PLACE за ціною $10 за доменне ім'я.

У 2018 році Donuts тимчасово закрила реєстрації в домені, тому що планувала використовувати його в додатках для так званих "геозон" (geofencing), розроблених стартапом Geo.Network, в який компанія вклала інвестиції. Ідея полягала в тому, що кожне доменне ім'я .PLACE буде пов'язано з певною геозоною. Але ці програми так і не з'явилися.

З моменту обмеження реєстрації 2018 року кількість зареєстрованихдоменів .PLACE скоротилося з 7500 до 3800. За даними Donuts, відсоток продовження в домені становить 63%, а 26% його імен активно використовуються.

BBC
У Франції посилюють боротьбу з "терористичним" контентом
Відповідно до нового закону, прийнятого парламентом Франції, у соціальних мереж та інших веб-сайтів буде лише одна година для видалення контенту, пов'язаного з тероризмом або з сексуальним насильством над дітьми.

Інший незаконний контент повинен бути вилучений протягом 24 годин з моменту повідомлення. Він включає в себе повідомлення, що розпалюють ненависть, насильство, расизм і сексуальні домагання.

Невиконання вимог цього закону може загрожувати штрафами в розмірі до 4% від загального доходу.

Нові правила застосовуються до всіх веб-сайтів, незалежно від розміру. Але є побоювання, що тільки інтернет-гіганти, такі як Facebook і Google, мають ресурси для видалення контенту настільки швидко, наскільки це необхідно.

Група із захисту цифрових прав La Quadrature du Net заявила, що вимога про зняття контенту, який поліція вважатиме "терористичним" всього за одну годину, нездійсненна.

"За винятком великих компаній, ніхто не зможе забезпечити цілодобове дотримання вимога видалення контенту за запитом", - сказав представник групи. "Отже, їм доведеться покладатися на цензуру до отримання запиту від поліції".

Це може бути у формі використання автоматичної системи, що надається найбільшими компаніями, яка дає їм "більше можливостей щодо того, що може існувати в Інтернеті чи ні".

З 2015 року у Франції вже діяв подібний закон, який дозволяв поліції запитувати видалення будь-якого контенту, який правоохоронці вважатимуть терористичним і він неодноразово використовувався для цензури політичного контенту, відзначають експерти.

У минулому році закон, що передбачає видалення контенту протягом однієї години, був запропонований на рівні Європейського союзу.