.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 52.90.50.252
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: ICANN розширює інфраструктуру DNS; в співтоваристві RIPE змінилося керівництво; перше примусове видалення брендового домену; Google втратила blogspot.in; шість мільйонів імен в .NL...

ICANN
ICANN встановила перше дзеркало кореневого сервера в Палау
Інтернет-корпорація з присвоєння імен і номерів (ICANN) встановила дзеркало кореневого сервера L в Палау в рамках спільного проекту з Національної комунікаційною корпорацією Палау (PNCC).

ICANN керує більш ніж 165 дзеркалами L-root по всьому світу, більшість з яких встановлені в рамках міжнародних партнерських проектів. В Україні у партнерстві з реєстром домену .UA компанією "Хостмайстер" розміщені 4 таких дзеркала (два в Києві, а також в Харкові та Одесі).

RIPE
Спільнота RIPE обрала нове керівництво
Організація RIPE NCC обрала Мірьям Кюне (Mirjam Kühne) і Найла О'Рейлі (Niall O'Reilly) новим головою та заступником голови RIPE спільноти відповідно.

Мірьям Кюне замінить Ханса Петтера Холена (Hans Petter Holen), який займав пост голови RIPE з 2014 року. Ханс Петтер офіційно пішов з цієї посади, ставши новим керуючим директором RIPE NCC в травні 2020 року. Найл О'Рейлі займе нову посаду заступника голови, яка була створена для кращої організації робочих процесів та планування. Вони будуть працювати на нових посадах протягом п'яти років з правом переобрання на ще один термін.

Мірьям Кюне є членом спільноти RIPE з моменту його створення. Найл О'Рейлі бере участь в співтоваристві RIPE з 1990 року.

Вперше голова RIPE був обраний спільнотою відповідно до встановленої процедури. Протягом перших 25 років RIPE очолював Роб Блокзейл (Rob Blokzijl), який, як один із засновників RIPE, був «уповноважений» на цю посаду колегами у 1989 році. В 2014 році Роб передав цю роль Хансу Петтеру з рекомендацією розробити процедуру майбутньої зміни керівництва RIPE.

Згідно з прийнятою процедурою вибору голови RIPE, комітет з призначень RIPE (NomCom) формується з членів спільноти, які вибираються випадковим чином з більш широкого кола добровольців. Після оголошення про висунення кандидатів NomCom вивчає відгуки на кандидатів від спільноти, перш ніж прийняти остаточне рішення, яке підтверджується Виконавчою радою RIPE NCC.

DomainIncite.com
За несплату видалений брендовий домен .AIGO
ICANN вперше розірвала реєстраційну угоду щодо нового загального брендового домену верхнього рівня в зв'язку з несплатою передбачених зборів. Домен .AIGO був делегований китайським виробником побутової електроніки.

Вперше ICANN звернулася в компанію з повідомленням про порушення умов контракту в березні 2018 року. Окрім заборгованості по платежах організація вказала і на ряд інших порушень. З того часу обидві сторони брали участь в переговорах і арбітражі, але в кінці травня Aigo фактично припинила своє існування.

25 червня ICANN випустила повідомлення про розірвання реєстраційної угоди, а кілька днів потому IANA видалила домен .AIGO з кореневих серверів DNS.

Загальна кількість добровільних відмов від брендових доменів в даний час складає 78.

DomainIncite.com
Google втратила ім'я blogspot.in
Компанія Google втратила контроль над доменним ім'ям blogspot.in, в якому знаходяться мільйони URL-адрес, які використовуються її клієнтами. Термін дії домену закінчився в травні і домен знову став доступний для реєстрації 24 червня. Він відразу ж був перереєстрований через індійського реєстратора Domainming і виставлений на продаж на аукціоні Sedo за $6 тис.

Blogspot - це бренд для людей, що використовують платформу Blogger компанії Google. Хоча основним для цієї платформи є домен .COM, в більшості випадків компанія локалізує URL-адреси в географічних доменах країни проживання користувача. В даний час в домені blogspot.in міститься понад чотири мільйони URL-адрес.

Записи Whois, заархівовані DomainTools, свідчать, що причиною втрати домена стали дії реєстру домену .IN. У червні 2018 року для імені blogspot.in був застосований статус serverRenewProhibited, який передбачає заборону реєстру на продовження домену реєстратором. Цей статус, як правило, застосовується під час юридичних суперечок або в разі потрапляння домену під видалення. Щоб продовжити такий домен, реєстранту необхідно зв'язатися з реєстратором, щоб він звернувся до реєстру з проханням змінити статус, якщо причин для відмови в продовженні домену немає. А це вимагає часу, якого, можливо, і не вистачило Google.

DomainIncite.com
Шість мільйонів імен в .NL
У домені верхнього рівня Королівства Нідерланди .NL кількість імен перевищила шість мільйонів, - інформує реєстр домену SIDN.

За даними SIDN, "ювілейним" стало доменне ім'я deyogiclub.nl, зареєстроване 18 червня. З початку нинішнього року домен .NL додав близько 100 тис. реєстрацій, причому 80 тис. з них припали на другий квартал.