.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.145.119.199
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: гранти від ICANN; банкрутам не потрібні домени; скривджений реєстратор; пандемія ботнетам не перешкода ...

DomainIncite.com
ICANN може витратити свій "спецфонд" на гранти
Близько $211 млн., які ICANN залучила в ході аукціонів нових загальних доменів верхнього рівня, вона може використовувати в якості грантів.

Відповідний план затвердила рада GNSO. План передбачає створення нової незалежної комісії з оцінки заявок на проекти, яка буде відповідати за прийняття рішень про затвердження подань на фінансову підтримку.

Проекти, які зможуть розраховувати на гранти, повинні сприяти підтримці системи унікальних ідентифікаторів (нелатинських алфавітів) в інтернеті, розвитку інфраструктури доступу до Мережі в регіонах з обмеженим рівнем обслуговування, вдосконаленню можливостей відкритого і сумісного інтернету.

Гранти можуть бути виділені організаціям у вигляді стипендій на навчання, а також в якості допомоги реєстрам і реєстраторам в країнах, що розвиваються.

Претендувати на гранти зможуть і існуючі члени спільноти ICANN, але тільки при відсутності конфлікту інтересів.

Оскільки план передбачає узгоджену роботу всієї спільноти, він повинен бути схвалений всіма організаціями підтримки і консультативними комітетами ICANN, перш ніж буде направлений в Правління ICANN для остаточного затвердження.

DomainIncite.com
Рітейлер JCPenney відмовився від свого домену-бренду
Американський рітейлер JCPenney повідомив ICANN про відмову від свого брендового нового загального домену верхнього рівня .JCP. Місяцем раніше ритейлер подав документи щодо захисту від банкрутства і оголосив про закриття сотень своїх магазинів.

Як і багато інших роздрібних торговців компанія постраждала від тривалої пандемії коронавірусу.

Домен ніколи не використовувався, а обов'язковий сайт nic.jcp просто перенаправляв відвідувачів на основний сайт компанії в домені .COM.

Це вже 80-й брендовий домен, від якого відмовився власник, і 11-й з початку цього року.

DomainIncite.com
Ізраїльський реєстратор GalComm відкидає претензії в поширенні зловмисного ПЗ
Ізраїльський реєстратор GalComm заперечує свою причетність до схеми розповсюдження шкідливого ПЗ.

Минулого місяця компанія з безпеки Awake Security випустила звіт «Нові торговці зброєю в Інтернеті: реєстратори шкідливих доменів» ( "The Internet's New Arms Dealers: Malicious Domain Registrars"), в якому пов'язав реєстратора з мережею шкідливих розширень браузера Chrome, які можуть викрадати конфіденційні дані у користувачів. Фахівці з кібербезпеки виявили 111 таких плагінів, які, за їхніми даними, були завантажені 33 млн разів, використовуючи більше 15 тис. доменів, зареєстрованих через GalComm. У Awake прийшли до висновку, що GalComm добре обізнаний про те, в яких цілях використовуються домени, зареєстровані його клієнтами.

Реєстратор відправив повідомлення в Awake, в якому зажадав від компанії "припинити інсинуації", а також звернувся до ICANN, заперечуючи усі звинувачення в причетності до поширення шкідливого ПЗ. GalComm звертає увагу на те, що реєстратор і не зобов'язаний стежити за тим, як його клієнти використовують свої домени, а також додав, що зазначені домени складають лише 10% від його бази реєстрацій.

DomainIncite.com
Spamhaus назвав улюблені домени ботнетів
У другому кварталі 2020 року некомерційна організація Spamhaus виявила на 77% більше командних серверів бот-мереж, ніж за той же період минулого року, - йдеться в квартальному звіті організації.

Серед доменів верхнього рівня найбільшу кількість ботнетів зосереджено в домені .COM. Друге і третє місце в списку доменів, найчастіше використовуваних операторами ботнетів, зайняли новий загальний домен верхнього рівня .TOP і географічний домен Екваторіальної Гвінеї .GQ. Обидва домени продемонстрували вражаюче зростання активності ботнетів в квартальному численні. В домені .TOP було виявлено на 530% більше командних серверів ботнетів, ніж в першому кварталі, а в .GQ цей приріст склав 316%.

Примітно, що в двадцятку найпопулярніших у операторів бот-мереж доменів вперше увійшов домен Німеччини .DE, одразу зайнявши 8-е місце. Доменом, який показав найкращі результати в "оздоровленні", став домен Палау .PW, який в першому кварталі займав третю сходинку рейтингу. У другому кварталі кількість командних серверів бот-мереж в ньому знизилося на 91%, в результаті чого він опустився на 20-е місце списку.

Найпопулярнішим доменним реєстратором у операторів ботнетів вже протягом тривалого часу є американська компанія Namecheap.

Слідом за нею йдуть ще два американських реєстратори - Enom і NameSilo.

Китайська компанія Alibaba в другому кварталі показала рекордний приріст (202%) зареєстрованих через неї доменів, які згодом використовувалися для поширення спаму, зайнявши четверте місце в цьому списку.