.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.133.108.241
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: нове "дзеркало" в Мексиці; кіберзлодії використовують COVID-19; Chrome "обріже" URL-адреси; "автомобільний" доменний аукціон; другий шанс Куала-Лумпур

ICANN
Дзеркало кореневого сервера в Мексиці
Інтернет-корпорація з присвоєння імен і номерів (ICANN) спільно з Transtelco встановила дзеркало кореневого сервера в Монтерреї, Мексика. Це вже третє дзеркало в країні, - інформує ICANN.

Збільшення кількості серверів підвищує загальну відмовостійкість системи доменних імен (DNS), підвищує стійкість до певних типів кіберзагроз, наприклад, атак типу "відмова в обслуговуванні" (DoS), і може скоротити час відгуку на DNS-запити інтернет-користувачів.

Під управлінням ICANN знаходиться більш ніж 166 дзеркал по всьому світу, в тому числі в Латинській Америці встановлено 35.

GoldsteinReport.com
Частота кібератак зростає
Великі корпорації, уряди і критична інфраструктура стали основними об'єктами уваги кіберзлочинців під час епідемії COVID-19, - зазначає Інтерпол. Раніше їх зусилля в основній масі були спрямовані на приватних осіб та малий бізнес.

"Кіберзлочинці розвивають і підсилюють свої атаки загрозливими темпами, використовуючи страх і невпевненість, викликані нестабільною соціальною та економічною ситуацією, спричиненою COVID-19", зазначив Юрген Шток (Jürgen Stock), Генеральний секретар Інтерполу.

Злочинці скористалися перевагами підвищеної уразливості систем безпеки, віддалених систем і мереж, розгорнутих організаціями і підприємствами для підтримки співробітників, що працюють з дому.

Як свідчать дані звіту, інтернет-шахраї в фішингових електронних листах використовують тему COVID-19, часто видаючи себе за представників урядів і органів охорони здоров'я і спонукаючи жертв надавати свої особисті дані та завантажувати шкідливий контент. З іншого боку, злочинці все частіше використовують шкідливе ПО, включаючи програми-вимагачі та DDoS-атаки, проти критично важливих об'єктів інфраструктури та медичних установ через потенційну високий ступінь впливу і фінансову вигоду. У перші два тижні квітня 2020 року спостерігався сплеск атак програм-вимагачів із застосуванням декількох загроз. Розслідування правоохоронних органів показало, що більшість зловмисників досить точно оцінили максимальну суму викупу, яку вони можуть зажадати від жертв атак.

Також тематика COVID-19 використовувалася в якості приманки для поширення шкідливого ПЗ для збору даних.

OnlineDomain.com
У Chrome Google тестується нова функція відображення адресного рядка
Google тестує нову функцію в браузері Chrome версії 86, яка в адресному рядку буде відображати тільки доменні імена, а не повні URL-адреси, щоб боротися з нестримним фішингом, соціальною інженерією та шахрайством.

URL-адреси залишаються основним способом визначення користувачами ідентичності та автентичності сайту, але вони не завжди зручні у використанні.

Наприклад: існує безліч способів, за допомогою яких зловмисники можуть маніпулювати URL-адресами, щоб ввести користувачів в оману щодо ідентичності веб-сайту. Як показали дослідження, більше 60% користувачів були обмануті наявністю в URL-адрес слів, подібних назвам брендів.

Різні браузери підходять до цього завдання по-різному, включаючи відображення тільки домену за замовчуванням або візуально виділяючи "найбільш значущу" частину доменного імені. Тестування нової функції в Chrome 86 має на меті зрозуміти, чи допомагає відображення URL-адрес таким чином користувачам уникнути відвідин шкідливих веб-сайтів і захиститися від фішингу та атак соціальної інженерії.

Якщо функція в результаті тестів буде схвалена і додана в браузер, для перегляду повної URL-адреси певного сайту користувачеві буде потрібно навести курсор миші на URL-адресу, і він повністю розгорнеться. Крім того, можна буде натиснути правою кнопкою миші на адресному рядку і вибрати опцію "Завжди показувати повні URL-адреси" в контекстному меню - включення цього параметру передбачає відображення повної URL-адреси усіх відвідуваних сайтів.

GoldsteinReport.com
Пандемія пішла на користь доменним гігантам
Глобальна пандемія COVID-19 не вплинула на фінансові результати першого півріччя доменних реєстраторів, включаючи трьох найбільших - GoDaddy, CentralNic і Tucows.

Компанії повідомили про зростання числа нових реєстрацій в багатьох географічних і традиційних доменах верхнього рівня, тоді як загальна кількість реєстрацій в нових доменах, за даними nTLDstats, за три місяці до 7 серпня знизилася більш ніж на один мільйон до 32,785 млн.

Компанія GoDaddy повідомила, що кількість її клієнтів перевищилао 20 млн, збільшившись у другому кварталі на понад 400 тис. Виручка доменного бізнесу склала $369,6 млн, що на 10,5% більше, ніж в минулому році.

Лондонська компанія CentralNic в першій половині 2020 року очікує виручку, що перевищує $110 млн, що більш ніж у два рази вище $49,7 млн в аналогічному періоді минулого року.

Більш скромні успіхи у канадського реєстратора Tucows. У другому кварталі його валовий прибуток, без урахування мобільного підрозділу Ting, виріс на 4%. Квартальна виручка в сегменті доменних послуг незначно виросла - з $60,141 млн до $60,487 млн, а валовий прибуток з $17,376 млн до $18,676.

DomainNameWire.com
XYZ перемогла в аукціоні за автомобільні домени
Реєстр XYZ виграв аукціон на нові загальні домени верхнього рівня .CAR, .CARS і .AUTO, повідомила ICANN. Компанія фактично викупила домени у свого партнера Френка Шилінга (Frank Schilling), разом з яким вона подавала заявку на ці домени.

Засновник XYZ Даніель Негарі (Daniel Negari) не розкрив остаточну ціну покупки через умови нерозголошення інформації про аукціон. Він підтвердив, що крім XYZ та Шилінга в аукціоні брали участь і інші претенденти.

XYZ продовжує брати активну участь в угодах по злиттю і поглинанню, плануючи запустити в 2021 році 5 нових доменів верхнього рівня: .BEAUTY, .HAIR .SKIN, .MAKEUP і .QUEST. Реєстр XYZ тепер володіє і управляє 18 доменами верхнього рівня, включаючи найбільш часто використовуваний новий домен .XYZ.

В цілому в доменах .CAR, .CARS і .AUTO зареєстровано близько 1000 імен, які забезпечують близько $2 млн річного доходу, так як оптова ціна одного імені в них становить $2 тис. на рік.

DomainNameWire.com
ICANN "повернеться" в Куала-Лумпур в 2022 році
Щорічна відкрита зустріч ICANN в 2022 році відбудеться в Куала-Лумпурі, Малайзія, повідомляє організація.

Захід пройде з 17 по 22 вересня 2022 року.

ICANN планувала провести в Куала-Лумпурі свій форум з питань політики в червні цього року. Але, як і всі заплановані в цьому році зустрічі, він був переведений в онлайн через Covid-19.

На даний момент всі зустрічі ICANN, заплановані на наступний рік, передбачають проведення в форматі особистої участі. Вони повинні пройти в Канкуні, Гаазі та Сіетлі. Однак ситуація з пандемією може змінити ці плани.

Дві інші зустрічі в 2022 році відбудуться в Сан-Хуані і Гаазі.