.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.21.248.119
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: 366,3 млн доменних імен; "уцінка" MMX; п'ятірка XYZ; подорожчання в .IS; реєстратор The Pirate Bay...

Verisign
У 2020 році доменний простір виріс на 1,1% до 366,3 млн імен
За підсумками 2020 року сумарна чисельність реєстрацій у всіх доменах верхнього рівня склала 366,3 млн, що на 1,1% більше, ніж рік тому. У порівнянні з попереднім кварталом зростання склало 1,2%, - інформує Verisign у своєму звіті Domain Name Industry Brief.

Загальна кількість реєстрацій в географічних доменах збільшилася за рік на 0,8%, а у порівнянні з попереднім кварталом на 1%, до 158,9 млн, і становить 43% від загальної кількості доменних імен.

В першу десятку найбільших географічних доменів входять .CN, .TK, .DE, .UK, .NL, .RU, .BR, .FR, .EU і .IT. На частку цих доменів припадає 65,4% всіх реєстрацій в цьому сегменті.

У доменах .COM і .NET делеговано 151,8 і 13,4 млн імен відповідно. Сумарно це становить 165,2 млн доменних імен (45% від їх загальної кількості) що на 4% більше, ніж рік тому.

У нових доменах кількість реєстрацій за рік зменшилася на 11,2%, а у порівнянні з третім кварталом - на 13,8% до 26 млн (7% від загальної кількості).

OnlineDomain.com
Розпродаж MMX
Компанія MMX (Minds + Machines) розпродає 725 тис. преміальних доменних імен.

Це імена в нових загальних доменах верхнього рівня, які не викликали інтерес у покупців. 3,5 тис. з них MMX раніше оцінила в близько $2,5 тис. Загальна вартість портфеля, якби він був реалізований за преміумними цінами, склала б $80 млн.

DomainNameWire.com
XYZ відкрив реєстрацію в .BEAUTY, .HAIR, .SKIN, .MAKEUP і .QUEST
Реєстр доменів верхнього рівня XYZ 2 березня 2021 року відкрив реєстрацію в п'яти доменних іменах верхнього рівня: .BEAUTY, .HAIR, .SKIN, .MAKEUP і .QUEST.

У минулому році XYZ придбала чотири нових загальних домени верхнього рівня, назви яких пов'язані з індустрією краси, у компанії L'Oreal. Домен .QUEST був придбаний у 2019 році у гонконгської компанії QNet.

Домен .MAKEUP раніше був відкритий для реєстрації, однак не користувався успіхом через високу вартість: до $10 тис на рік. Після перезапуску вартість реєстрації в ньому склала від $15 до $20 на рік. Вартість інших доменів аналогічна.

Разом з цими п'ятьма новими доменами XYZ вже вивела на ринок 17 доменів верхнього рівня.

OnlineDomain.com
Ісландський домен .IS вперше подорожчає
Рада директорів компанії ISNIC, реєстру ісландського географічного домену .IS, схвалила пропозицію генерального директора про збільшення річної плати за реєстрацію доменного імені .IS на 2 євро.

Після збільшення річна плата за домени .IS становитиме 31,90 євро без податків для реєстрантів, які проживають за межами Ісландії.

Річна плата за домени .IS ніколи раніше не збільшувалася, і навіть знизилася в кілька разів з моменту запуску домену в 1990 році. У 2014 році річна плата була знижена на 1000 ісландських крон - з 6980 до 5980 ісландських крон. При цьому, в 2008 році реєстрація доменного імені .IS коштувала 12 450 ісландських крон (83 євро).

Збільшення річної плати необхідне для того, щоб йти в ногу з постійним зростанням експлуатаційних витрат, особливо витрат на робочу силу, які в Ісландії, за даними Статистичного управління країни, зросли на трохи більше 42% за останні шість років.

OnlineDomain.com
ICANN не акредитувала реєстратора одного з творців The Pirate Bay
Корпорація ICANN відхилила заявку на отримання статусу акредитованого реєстратора доменних імен, подану компанією Njalla.

Головою і творцем цієї компанії є Петер Сунде (Peter Sunde), відомий тим, що він був одним з засновників і головним "обличчям" знаменитого торрент-трекера The Pirate Bay. Компанія Njalla пропонує реєстрацію доменних імен при повному збереженні анонімності. Інакше кажучи, вона просто реєструє домени на себе, а потім надає повне право управління ними своїм клієнтам, яким не обов'язково вказувати навіть власне ім'я та контактні дані.

Пропонована анонімність дозволяє реєстрантам використовувати доменні імена в протиправних цілях. Тому багато реєстрів та акредитованих ICANN реєстраторів цуралися співпраці з Njalla, що, можливо, і спонукало її до спроби отримати акредитацію реєстратора у ICANN.

Однак в ICANN виявили, що в документах, поданих Njalla, вказана недостовірна інформація. Зокрема, правилами ICANN передбачено, щоб ніхто зі співробітників компанії не був звинувачений в шахрайстві або аналогічних злочинах в останні 10 років. А в заявці Njalla було зазначено, що таких співробітників немає, проте перевірка нібито виявила зворотне.

Обурений Сунде запевняє, що мова може йти тільки про нього самого - звинувачений у порушенні авторських прав в 2009 році він останні 5 місяців свого тюремного ув'язнення відбув лише в 2014 році. Так що формальні причини для відмови у ICANN були.