.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.137.171.121
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: захист доменів gov.ua; .TICKETS в XYZ; справа VisitQatar; День інтернету речей...

НКЦК
Моніторинг gov.ua
Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) при Раді національної безпеки і оборони України почав співпрацювати з сервісом Have I Been Pwned (HIBP).

Засновник HIBP Трой Хант (Troy Hunt) повідомив в своєму блозі, що українська держава стала 13-м за рахунком світовим урядом, який співпрацює з його проектом.

Have I Been Pwned містить дані про зламані електронні скриньки користувачів і паролі. На ньому можна перевірити, чи фігурували дані конкретного користувача в різних витоках. Сайт в 2015 році створив австралійський експерт з кібербезпеки Трой Хант.

За умовами партнерства український орган з кібербезпеки зможе безкоштовно моніторити усі державні домени gov.ua через API пошуку по доменах. Це означає, що якщо пошта українського чиновника або відомства буде фігурувати в черговому витоку даних, НКЦК отримає інформацію про це.

DomainIncite.com
.TICKETS перейшов до компанії XYZ.com
Компанія XYZ.COM LLC стала спонсорською організацією домену верхнього рівня .TICKETS, - свідчать записи ICANN. Раніше домен належав британській компанії Accent Media. Таким чином, в реєстрі XYZ тепер 23 домени верхнього рівня.

В домені діють обмеження: реєструвати доменні імена в ньому можуть тільки продавці квитків на музичні, театральні, спортивні або інші заходи. Ці обмеження і висока вартість реєстрації (понад $500 на рік) стали причиною невисокої популярності домену - в ньому зареєстровано всього 769 імен.

DomainNameWire.com
VisitQatar.com: Суд в США скасував рішення ВОІВ
Суд в США скасував рішення арбітражу Всесвітньої організації інтелектуальної власності, який вирішив передати владі Катару доменне ім'я VisitQatar.com.

Зазначене ім'я було зареєстроване в 2004 році, а торгова марка Visit Qatar, яку зареєструвала Нацрада Катару по туризму, з'явилася лише в 2015. У 2016 році громадянин Азербайджану Теймур Мехдієв (Teymur Mehdiyev) купив доменне ім'я для сайту з організації туристичних поїздок в Катар.

Мехдієв міг не знати про діяльність катарського нацради, а використання ним доменного імені ніяк не можна назвати протиправним. З іншого боку, права на VisitQatar.com він отримав після того, як була зареєстрована торгова марка Visit Qatar. Колегія з трьох арбітрів ВОІВ, розглянувши скаргу катарської сторони в рамках Єдиної політики розв'язання доменних спорів (UDRP), в результаті вирішила передати доменне ім'я владі Катару.

Мехдієв оскаржив вердикт арбітражу в суді. Суддя Деніел Д. Доменіко (Daniel D. Domenico), який розглядав справу, звернувся до первинного визначення слова "сквотинг" і, обґрунтовуючи своє рішення, провів паралелі між доменом і об'єктом нерухомості.

"Немає сумнівів в тому, що попередник пана Мехдіева зареєстрував домен раніше, ніж Катарська рада з туризму свою марку. І також немає сумнівів в тому, що пан Мехдієв законно придбав доменне ім'я. І акт законного придбання будь-чиєї власності (будь то нерухомість або інтелектуальна власність), раніше так само законно зареєстрованої, за визначенням не може бути сквотингом", - йдеться в рішенні судді.

IoT Community
Онлайн-конференція до Всесвітнього дня Інтернету речей
Спільнота Інтернету речей (IoT Community), найстаріша і найбільша профільна організація, 9 квітня 2021 року у Всесвітній день Інтернету речей провела онлайн-конференцію IoT Day Slam.

Конференція IoT Day Slam проходить щорічно, сьогоднішня зустріч уже чотирнадцята. Її учасниками стали експерти та розробники IoT з провідних організацій, включаючи HPE, ClearBlade Inc, SAS, Zebra Technologies, Cisco, Very, IBM, Ericsson, Phizzle, Hippo Technologies Inc, Ripl, AT & T та інших гравців галузі, практики IoT і члени IoT Community.

Заходи IoT Community дозволяють фахівцям і експертам розглядати різні аспекти майбутнього всесвітньої мережі і її вплив на суспільство. Під час зустрічі були розглянуті майбутні тенденції і перспективні методи вирішення проблем в промисловому, корпоративному і державному секторах, розглянуті можливості технологій 5G, Edge, AI, їх використання в розумних будинках, розумних містах, спільнотах і різних сферах, включаючи охорону здоров'я.