.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 18.227.48.131
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: поступливий .EU; крок до непрозорості; шахрайство Net4; Pride не допоміг .GAY; код WWW проданий на аукціоні...

DomainIncite.com
Ще півроку для британців в домені .EU
Реєстр домену Євросоюзу .EU компанія EURid надала реєстрантам з Великобританії можливість до 31 грудня відновити свої доменні імена.

Відповідно до правил домену .EU, зареєструвати імена в ньому можуть юрособи, зареєстровані в Євросоюзі, громадяни ЄС або громадяни інших країн, які проживають в країнах Європейського Союзу. Реєстранти з Великобританії втратили право на доменні імена .EU після того, як Сполучене Королівство вийшло з ЄС.

Відповідні доменні імена були заблоковані 1 січня 2021 року. На минулому тижні ці доменні імена були "відкликані" ("withdrawn"). В кінці грудня 2021 року доменні імена будуть остаточно видалені і тануть доступними для повторної реєстрації.

Таким чином, реєстранти з Великобританії мають півроку для відновлення "відкликаних" доменних імен. Для цього необхідно надати до реєстру інформацію про те, що реєстрант має право на доменне ім'я в .EU відповідно до вищезгаданих норм.

DomainIncite.com
Непрозора оплата праці ICANN
ICANN не розкрила результати недавнього голосування ради директорів з присудження премії генеральному директору Йорану Марбі (Göran Marby), скасувавши попереднє рішення щодо оприлюднення такої інформації.

Раніше, в лютому 2021 року, ICANN інформувала про підвищення заробітної плати Марбі, в результаті чого його річний дохід перевищив мільйон доларів.

DomainIncite.com
Індійський реєстратор Net4 визнаний шахраєм
Суд Делі у справах про неспроможність в кінці травня встановив, що Net4 діяла "шахрайським чином", з метою "обдурити" своїх кредиторів.

Net4 перебувала в процесі банкрутства протягом декількох років, перш ніж її клієнти почали помічати серйозні проблеми з оновленням та перенесенням своїх реєстрацій. Компанія оголосила дефолт по позичках від Державного банку Індії на мільйони доларів. Ці борги згодом були продані колекторській компанії під назвою Edelweiss, яка, в кінцевому підсумку, і подала заяву про фінансову неспроможність Net4.

З постанови суду стало відомо, що Net4 передала свої основні операційні активи, включаючи домени, товарні знаки і бізнес реєстраторів, колишній дочірній компанії Net4 Network, щоб вони не потрапили в руки Edelweiss.

Суд постановив, що Net4 "обманним шляхом в результаті шахрайських транзакцій" передала активи, щоб зробити їх "недоступними для кредиторів і обдурити їх".

У травні ICANN позбавила ліцензії Net4, а всі імена в загальних доменах верхнього рівня, що знаходяться під її управлінням, були передані PublicDomainRegistry, яка також уклала двосторонні угоди з реєстрами для прийому реєстрацій в доменах .TV, .ME і .CC.

Реєстраціями в домені .IN, що раніше належали Net4, займається NIXI, локальний реєстр індійського географічного домену.

DomainIncite.com
Pride Month не став проривом для домену .GAY
Червень в деяких частинах світу відзначається як Pride Month, але ця подія не справила великого впливу на реєстрації в новому загальному домені верхнього рівня .GAY, який був запущений в кінці минулого року.

За підсумками місяця було зареєстровано 11 323 активних доменів .GAY, що на 723 більше у порівнянні з початком місяця. Це лише трохи більше ніж кількість нових реєстрацій у травні, коли домен поповнився 700 іменами.

Представник реєстру Логан Лінн (Logan Lynn) сказав, що "ми проводимо Pride 365 днів в році".

Pride Month вважається в США періодом святкування рівності і відзначенням повстань в Стоунволл у 1969 році. Його відзначають і навіть офіційно визнають і в інших країнах.

DomainNameWire.com
$5,5 млн. за вихідний код WWW
Один з "батьків" Всесвітньої павутини сер Тім Бернерс-Лі (Sir Tim Berners-Lee) продав її вихідний код за $5,5 млн. Аукціон, на який був виставлений цей цифровий артефакт, стартував 23 червня і тривав майже тиждень. Стартова сума була встановлена на рівні $1 тис.

Лот містив чотири "сувеніри", включаючи копію вихідного коду World Wide Web, з датою і відміткою часу, 30-хвилинний відеоролик, що імітує написання коду, файл SVG з кодом і цифровий лист, написаний Бернерсом-Лі. Файли, що містять код, описують реалізацію мови розмітки HTML, протоколу передачі даних HTTP і опис унікального ідентифікатора ресурсів URI, а окрім того - інструкції для перших користувачів Мережі про те, як використовувати ці документи.

Ім'я покупця цього цифрового об'єкта не розкривалося. Отримані гроші Тім Бернерс-Лі планує витратити на благодійність.