.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.139.97.157
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску:.AMAZON запрацював; "квитки" не подешевшають; розширення EU; "пірат" на службі; кіберзагострення...

DomainIncite.com
Amazon почала використовувати .AMAZON
Компанія Amazon почала використовувати домен верхнього рівня .AMAZON, створивши в ньому шість доменніх імен: ads.amazon, alexa.amazon, echo.amazon, kindle.amazon, prime.amazon і primevideo.amazon. Зараз ці імена перенаправляють відвідувачів на традиційний сайт компанії - amazon.com.

Свою заявку на домен .AMAZON інтернет-гігант подав ще в 2012 році, але тільки в минулому році домен був остаточно делегований. Проти делегування домену в інтересах компанії виступила Організація договору про співпрацю Амазонії, що представляє південноамериканські країни в регіоні найбільшої річки Південної Америки.

Amazon запропонувала кожній країні і самій ACTO можливість зареєструвати імена для власного використання в .AMAZON, але ніхто ще не скористався цією пропозицією.

DomainIncite.com
Домен .TICKETS стане доступнішим, але не дешевшим
Реєстр XYZ.com має намір зняти обмеження на реєстрацію в новому загальному домені верхнього рівня .TICKETS, що зробить домен більш популярним. Компанія підтвердила інформацію про покупку домена .TICKETS і повідомила про плани зберегти існуючу роздрібну ціну реєстрацій в домені на рівні $500 в рік.

Компанія стверджує, що висока ціна при відсутності суворих правил реєстрації стане перешкодою для кіберсквотингу.

Раніше доменом .TICKETS керувала компанія Accent Media.

DomainIncite.com
.EU для Норвегії, Ісландії та Ліхтенштейну
Реєстр загальноєвропейського географічного домену EURid заявив про розширення правил реєстрації в домені, що дозволить іноземцям з Норвегії, Ісландії та Ліхтенштейну володіти доменними іменами .EU.

Ці три країни не входять до Євросоюзу, але є членами Європейського економічного простору.

Правда, це рішення навряд чи істотно вплине на зростання домену, оскільки загальна чисельність населення всіх трьох країн становить менше шести мільйонів чоловік.

DomainIncite.com
Творець The Pirate Bay може стати членом консультативної ради Nominet
Реєстр Nominet, під керуванням якого знаходиться географічний домен Великобританії .UK, приступив до формування нових дорадчих органів, в числі яких і Консультативна рада реєстраторів Великобританії (UK Registrar Advisory Council - UKRAC).

До його складу увійдуть шість чоловік - по два представника від великих компаній-реєстраторів, малого і середнього бізнесу та незалежних підприємців, а також доменних інвесторів.

Одним з кандидатів в UKRAC названий і творець торрент-трекера The Pirate Bay Петер Сунде (Peter Sunde). Він сам висунув свою кандидатуру від керованої ним компанії Sarek, яка відноситься до категорії малого і середнього бізнесу. Sarek, разом з іншою компанією Сунде, Njalla, пропонує послуги анонімної реєстрації доменних імен. Компанії просто реєструють домени на себе, а потім передають їх в управління клієнтам, не фіксуючи їх імена та контактні дані. Петер Сунде намагався отримати для своїх компаній акредитацію ICANN, але йому було відмовлено.

У числі суперників Сунде, які також претендують на місце в UKRAC від компаній малого і середнього бізнесу, є, наприклад, і Бенедикт Еддіс (Benedict Addis), що представляє некомерційну організацію Registrar of Last Resort Foundation. У минулому Еддіс служив у британській поліції і займався боротьбою з кіберзлочинністю, а потім представляв інтереси правоохоронних органів в ICANN. Онлайн-голосування, яке визначить членів Консультативної ради, вже йде і завершиться 22 липня, його результати будуть оголошені через кілька днів.

ДССЗ, СБУ, МО
Збій через хакерські атаки
Хакерські атаки стали причиною збою в роботі сайтів держструктур України 6 липня, - інформує Держслужба спецзв'язку і захисту інформації України. В результаті дій зловмисників близько години були недоступні сайти Офісу Президента, СБУ, Державного бюро розслідувань, Національного антикорупційного бюро та ДССЗЗІ.

За повідомленням відомства, робота була організована через резервні фізичні канали зв'язку, що дозволило в повній мірі забезпечити доступність державних інформресурсів. За результатами атаки ведеться розслідування.

Крім того, 9 липня хакерській атаці піддався веб-портал Військово-Морських сил Збройних Сил України, в результаті якої на сайті відомства з'явилися фейкові повідомлення щодо навчань "Сібриз-2021" (https://www.mil.gov.ua/news/2021/07/09/kazus-defender-rosiyani-sprobuvali-povtoriti-z-veb-portalom-vms-ukraini/).

Як повідомляє СБУ, з початку цього року її фахівцями було нейтралізовано 201 кібератаку на українські міністерства і відомства (https://ssu.gov.ua/novyny/sbu-posylyla-spivpratsiu-z-ministerstvamy-u-sferi-kiberbezpeky-z- pochatku-roku-neitralizovano-201-khakersku-ataku).