.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 54.89.24.147
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: "сирий" законопроект; Starlink в Грузії; EU знову зростає; подорожчання в .COM; Amazon оштрафований на 746 млн євро...

netfreedom.org.ua
Експерти поставили негативну оцінку законопроекту про СБУ
Законопроект №3196-д "Про внесення змін до Закону України "Про СБУ" отримав загальну експертну оцінку -0,48 в межах шкали експертних оцінок від -5 до +5. В рамках дослідження "Індекс регулювання онлайн-простору", проведеного громадською організацією Internews Ukraine, взяв участь 21 експерт.

На думку експертів, законопроект негативно вплине на права і свободи (оцінка -1,363), а також на якість надання послуг (оцінка -0,6). Юридична техніка законопроекту отримала оцінку -1,493. Позитивно було оцінено лише вплив положень документа на захист легітимного публічного інтересу (+0,754).

Експерти також надали свої рекомендації щодо поліпшення законопроекту. Серед них: необхідність узгодження термінології, усунення нечіткості і невизначеностей в тексті; чіткого визначення вимог і формулювань, які стосуються провайдерів і власників сервісів хостингу в аспектах, пов'язаних з блокуванням доступу до онлайн-ресурсів; виключення з тексту документа процедури блокування ресурсів без рішення суду і передбачення процедури швидкого розгляду справ в судах в екстрених випадках. Також було вказано на необхідність чітких процедур і систем запобіжників проти можливих зловживань щодо отримання, зберігання та поширення інформації, яку отримує СБУ, а також гарантій для збереження і захисту прав на повагу до приватного і сімейного життя від можливих зловживань з боку посадових осіб органів державної влади, а також механізми зовнішнього громадського контролю над СБУ.

georgianjournal.ge
Starlink йде в Грузію
Компанія SpaceX веде переговори з урядом Грузії про початок процесу з оформлення ліцензії інтернет-провайдера, повідомило Грузинське Агентство інновацій і технології (GITA).

Таким чином Грузія може стати однією з перших країн, де з'явиться доступ до швидкісного супутникового інтернету Starlink від космічної компанії SpaceX.

"SpaceX проявила інтерес до участі в процесі інтернетизації Грузії, тому, зі свого боку, Грузія вважається однією з перших пілотних країн, де SpaceX надасть населенню супутниковий інтернет", - йдеться в заяві GITA. За повідомленням GITA, найближчим часом SpaceX почне офіційну процедуру отримання ліцензії інтернет-провайдера в Грузії.

Тести свідчать про те, що супутниковий інтернет Starlink може забезпечити середню швидкість доступу на рівні 160 Мбіт/с з затримкою в 44 мс. Всього компанія має намір розгорнути на земній орбіті 1800 апаратів, а готовність глобального покриття високошвидкісним інтернетом може бути досягнута вже у вересні. Очікується, що в Україні ця можливість з'явиться у 2022 році.

EURid
3,7 млн реєстрацій в домені EU
Кількість реєстрацій в домені Євросоюзу EU з початку року зросла на 1,26% і досягла за підсумками півріччя 3,73 млн, - інформує реєстр домену EURid.

Раніше домен .EU демонстрував затяжне зниження результатів, яке в реєстрі пояснювали негативним впливом виходу Великобританії зі складу ЄС, внаслідок якого британські фізичні та юридичні особи втратили можливість реєструвати і продовжувати домени в .EU.

DomainNameWire.com
GoDaddy підвищує ціни на домени .COM
Найбільший в світі доменний реєстратор, компанія GoDaddy, оголосив про підвищення цін на реєстрацію та продовження імен в домені .COM.

Це рішення не стало несподіванкою, оскільки з 1 вересня нинішнього року ціни підвищує сама компанія Verisign, що управляє доменом. Оптова ціна для реєстраторів збільшиться на 7% і становитиме $8,39. GoDaddy просто була змушена підняти власні ціни, щоб не працювати собі в збиток.

Для учасників програми Domain Discount Club ціна реєстрації доменного імені в .COM становитиме $8,85 (зростання на 7%), - не враховуючи ще 18 центів, які відраховуються як фіксований відсоток від кожної операції з доменами в бюджет ICANN. Таким чином, фінальна ціна буде дорівнювати $9,03.

TheVerge.com
ЄС оштрафувала Amazon на 746 млн євро
Національна комісія із захисту даних (CNPD) Люксембурга оштрафувала компанію Amazon на 746 млн євро ($888 млн) за порушення Загального регламенту про захист даних (GDPR). Сума підсумкового штрафу відповідає близько 4,2% чистого прибутку інтернет рітейлера у 2020 році, який склав $21,3 млрд.

Рішення по штрафу розглядала CNPD, оскільки там розташована європейська штаб-квартира Amazon. Регулятор звинуватив компанію в обробці персональних даних користувачів способом, який порушує законодавство ЄС.

Amazon планує оскаржити вирок.

CNPD почала розслідування у 2018 році за скаргою французької правозахисної групи La Quadrature du Net. Представники групи стверджували, що Amazon порушує право на недоторканність приватного життя через збір даних про продавців і покупців на сайті за допомогою віртуального помічника Alexa.

Політика Європейського союзу з безпеки даних значно посилилася в 2018 році, після впровадження Загального регламенту про захист даних. У тому ж році на Google було накладено штраф в розмірі $5 млрд - один з найбільших штрафів за порушення правил захисту даних.