.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.146.221.52
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: 367,3 млн імен; "ковідні" тенденції; туманне майбутнє .AF; чергова "брендова" втрата; Цюріх запускає свій домен...

Verisign
У світі 367,3 млн доменних імен
Глобальний доменний простір у другому кварталі скоротився на 0,8% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, до 367,3 млн. реєстрацій. У порівнянні з попереднім кварталом приріст склав 1%, - інформує Verisign.

У доменах верхнього рівня .COM і .NET сумарно зареєстровано 170,6 млн імен, що на 1,5% більше, ніж в першому кварталі та на 5,2% більше, ніж рік тому.

У географічних доменах сумарно делеговано 157,7 млн імен, що на 0,8% більше, ніж в попередньому кварталі. У порівнянні з аналогічним періодом 2020 року імен стало менше на 1,5%. Головною причиною зниження в компанії вважають географічний домен Токелау .TK, який за рік скоротився на 2,8 млн імен. Проте, домен .TK зберіг лідерство серед географічних доменів верхнього рівня. Найбільш великими доменами за підсумками кварталу є .COM (157 млн реєстрацій), TK (24,7 млн), .CN (Китай, 20,7 млн), .DE (Німеччина, 17 млн), .NET (13,6 млн ), .UK (Великобританія, 11 млн), .ORG (10,4 млн), .NL (Нідерланди, 6,2 млн), .RU (Росія, 5,7 млн), .BR (Бразилія, 4,8 млн).

За квартал кількість нових доменів верхнього рівня виросла менше ніж на 0,2% до 22,9 млн реєстрацій. У порівнянні з минулим роком їх кількість скоротилася на 27,8%.

ICANN
DNSTICR проти "ковіду"
Майже 3,8 тис. доменних імен, в назві яких містяться терміни, пов'язані з вірусом COVID-19, були запідозрені в протиправному використанні, - інформує ICANN, звітуючи про роботу проекту DNSTICR за період з травня 2020 по серпень 2021 року.

Всього в рамках DNSTICR виявлено 211 тис. "ковідних" доменних імен, однак більшість з них не були викриті у використанні в зловмисних цілях.

В рамках проекту здійснюється пошук термінів, пов'язаних з COVID-19, в реєстраціях нових доменних імен, включаючи IDN, а також проводиться кількісна оцінка доменних імен, які є явно шкідливими.

netcraft.com
Хто контролює інтернет Афганістану?
За останні кілька тижнів таліби взяли під свій контроль практично весь Афганістан. Проте, ключові інтернет-ресурси Афганістану - домени, IP-адреси, маршрутизація й урядовий зв'язок - контролюються безліччю різних суб'єктів, що перебувають під юрисдикцією Заходу.

В даний час DNS .AF працює з використанням сервісів Anycast DNS від Packet Clearing House, некомерційної організації з Сан-Франциско, та Gransy, чеського реєстратора і оператора реєстру. Packet Clearing House надає безкоштовні послуги Anycast DNS для "реєстрів ccTLD країн, що розвиваються", а Gransy надає безкоштовні послуги Anycast DNS для ccTLD з менш ніж 10 тис. Домен. .AF налічує близько 6 тис. імен і цілком відповідає критеріям Gransy для отримання безкоштовної послуги оператора реєстру.

Таким чином PCH і Gransy контролюють простір доменних імен .AF і можуть брати до уваги або ігнорувати зміни DNS, які може внести Талібан. Щоб підтримувати DNS в робочому стані, Талібан залежить від доброї волі PCH і Gransy.

Однак, за час свого попереднього правління адміністрація Талібану заборонила доступ в Інтернет з "моральних міркувань" і якщо таліби вирішать вчинити так само, то їм не знадобляться ані DNS, ані послуги PCH та Gransy.

В цьому випадку PCH і Gransy зможуть забезпечувати роботу доменів .AF до тих пір, поки Талібан не отримає облікові дані для панелі управління IANA, щоб змінити сервери імен для ccTLD. Для цього новій владі Афганістану доведеться зв'язатися з IANA і попросити зміну контролю, переконавши її, що зміни, про які вони просять, "служать інтересам місцевої Інтернет-спільноти".

DomainIncite.com
Домен .LIXIL буде видалений
Японська компанія Lixil повідомила корпорацію ICANN про відмову від подальшого використання делегованого їй домену верхнього рівня .LIXIL.

За 6 років з моменту делегування в цьому домені був зареєстрований лише один домен, який служив для переадресації на сайт lixil.com. Оскільки .LIXIL делегувався як брендовий, він не буде переделегуватися, а буде видалений з кореня DNS.

Lixil в минулому фінансовому році отримала дохід близько $12 млрд. Компанія виробляє будівельні матеріали та сантехнічне обладнання, зокрема, займається розробкою "розумних туалетів".

.LIXIL став вже шостим з початку року доменом-брендом, від якого відмовилися його власники, а загальне число "відмовних" доменів-брендів зросло до 94.

DomainIncite.com
Цюріх: місто і домен
У новому загальному домені верхнього рівня .ZUERICH з 30 серпня стартував період пріоритетної реєстрації.

До кінця вересня правовласники зможуть в пріоритетному порядку зареєструвати в домені імена, які відповідають їхнім торговим маркам і товарним знакам. Потім до 22 листопада триватиме так званий період обмеженої реєстрації, після чого домени .ZUERICH стануть доступні усім охочим - за умови, що реєстрант проживає в місті або кантоні Цюріх або є зареєстрованою на їх території юридичною особою.

.ZUERICH можна вважати самим "свіжим" серед географічних доменів, незважаючи на те, що влада кантону Цюріх виступила з ідеєю його створення ще у 2011 році. Однак затримку викликали проблеми, пов'язані з вимогами системи DNS. Оскільки мовою кантону є німецька, а на цій мові його ім'я пишеться як Zürich (з акцентованим знаком над буквою u), реєстрація домену в оригінальному написанні була неможлива. Від ідеї отримати інтернаціоналізований домен влада Цюріха відмовилася і після тривалих роздумів зупинилася на транслітерації ZUERICH.

У корені DNS домен з'явився майже сім років тому, але тільки зараз приступає до формальних етапів запуску.

Згідно із записами ICANN, перший етап обмеженої реєстрації в .ZUERICH почався у 2017 році, і на сьогодні в файлі зони знаходиться 25 доменів, лише один з яких активний - на ньому розташований сайт центру лікування залежностей.

Домен .ZUERICH управляється державою і користується послугами CentralNic в якості оператора реєстру.

Населення кантону становить близько 1,5 млн осіб, з яких близько 440 тис. проживають в самому місті.