.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.144.187.103
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: онлайн-свобода; інтернет прискорився; аудит захисту даних; Epik "зламали"...

netfreedom.org.ua
В українському сегменті Інтернету не стало менше свободи, - звіт
У 2020 році в Україні вдалося уникнути істотного погіршення ситуації в питаннях дотримання прав людини і основних свобод в Інтернеті. Такий висновок містить дослідження, представлене в середині вересня Ініціативою з верховенства права Американської Асоціації юристів (ABA ROLI) і Лабораторією цифровий безпеки.

При цьому в документі відзначено негативні тенденції: "продовження незаконних практик блокувань сайтів, законодавчий спам в питанні визначення категорій протиправного контенту, а також ряд актів, що містять загрози правам людини".

Експерти також дали ряд загальних рекомендацій, в тому числі, суб'єктам законодавчої ініціативи, правоохоронним органам та інтернет-посередникам. Зокрема, вони радять законодавчо зобов'язати держоргани публікувати статистику звернень до інтернет-компаній з вимогами видалення контенту, сторінки або ресурсу, або ж із запитом на доступ до персональних даних.

netfreedom.org.ua
Україна піднялася в глобальному рейтингу швидкості інтернету
Середня швидкість дротового інтернету в Україні, включаючи Wi-Fi-доступ, склала 25,26 Мбіт/с, що відповідає 77 позиції серед 224 країн у світовому рейтингу, складеному агентством cable.co.uk.

У дослідженні, проведеному роком раніше, Україна займала 92 місце.

З 11 країн СНД більшість знаходяться в середині нижньої частини списку, а середня швидкість по регіону становить 12,87 Мбіт/с. У топ-3 країн з найшвидшим інтернетом регіону увійшли Росія (35,73 Мбіт/с, 66 місце), Україна (25,26 Мбіт/с, 77 місце) та Білорусь (19, 86 Мбіт/с, 92 місце).

Найповільніший інтернет серед країн регіону в Туркменістані (0, 50 Мбіт/с, 224 місце, це також самий повільний інтернет в світі), Таджикистані (1, 82 Мбіт/с, 211 місце) і Казахстані (5.83 Мбіт/с, 173 місце ).

У глобальному масштабі в трійці лідерів Джерсі (274,27 Мбіт/с), Ліхтенштейн (211,26 Мбіт/с) та Ісландія (191,83 Мбіт/с). На протилежному кінці рейтингу, окрім Туркменістану, Ефіопія (1,2 Мбіт/с) і Ємен (0,68 Мбіт/с).

Швидкість мобільного інтернету в рамках дослідження, не вивчалась.

netfreedom.org.ua
В Україні оцінили рівень захищеності персональних даних
Olx.ua, Ukr.net та Foxtrot.ua стали лідерами серед українських компаній щодо захисту персональних даних користувачів, - інформує громадська організація "Інтерньюз-Україна" за підсумками відповідного дослідження.

Ці три компанії набрали більше 65 балів зі 100 можливих. Ще дев'ять компаній набрали більше 50 балів.

Всього дослідники оцінили двадцять українських технологічних компаній: Kyivstar, Lifecell, Vodafone, Rozetka, Olx.ua, Nova poshta, Ukr.net, Comfy.ua, Foxtrot.ua, Eldorado.ua, Prom.ua, Citrus.ua, Allo.ua , Kasta.ua, MakeUp.com.ua, Zakaz.ua, Silpo, Triolan, DataGroup, Lanet.

Дослідники вивчили офіційні сайти компаній, проаналізували взаємодії користувачів з компаніями в онлайні і надіслали індивідуальні запити з уточненнями на офіційні адреси компаній. Оцінка здійснювалася в чотирьох основних категоріях: дотримання вимог чинного законодавства; дотримання європейських стандартів; технологічні аспекти роботи сайтів; зручність користування і інклюзивність.

Дослідники також склали перелік типових недоліків і рекомендацій щодо їх усунення. Наприклад, компанії часто не дотримуються принципу мінімізації даних, які компанія збирає про користувача.

DomainNameWire.com
Атака на реєстратора Epik
Невідоме хакерське угруповання оголосило про успішну атаку на компанію-реєстратора Epik, яка також надає послуги веб-хостингу.

Компанія Epik має скандальну репутацію і відома тим, що надає притулок доменам і сайтам, від підтримки яких відмовляються інші компанії через неприйнятність контенту, що на них публікується. Послугами Epik користуються ультраправі та екстремістські політичні угруповання, ЗМІ, які розповсюджують "докази" всесвітніх теорій змови, і т.п.

Останній випадок подібного роду пов'язаний з діяльністю техаського угруповання, яке закликало на своєму сайті ділитися інформацією про жінок, що зробили аборт, щоб покарати їх за богопротивне діяння. Після того, як сайту відмовила компанія GoDaddy, він знайшов притулок саме у Epik. Втім, під тиском громадськості навіть ця компанія була змушена вимагати від власників сайту видалити даний контент.

У своєму електронному листі клієнтам Epik попередила, що їм варто вжити заходів безпеки стосовно даних кредитних карток. Посилює проблему те, що, за деякими повідомленнями, Epik разом з іншими платіжними реквізитами зберігала і коди CVV карток, що є серйозним порушенням.