.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 52.14.253.170
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: зростання в Європі сповільнюється; рейтинг цифрового життя; james.bond на продаж; Afnic продовжив контракт .fr; Whois для правовласників; Tucows розширює бізнес...

CENTR
У Європі 116 млн доменних імен
Медіанне зростання європейських географічних доменів в другому кварталі 2021 року склало 3,6% по відношенню до аналогічного періоду 2020 року, тоді як в першому кварталі зростання досягло 4,9%, - йдеться в квартальному звіті асоціації CENTR.

В європейських країнах-членах CENTR зареєстровано 116 млн доменних імен, з яких 69 млн - в географічних доменах (+2% за рік), 35 млн імен в домені .COM (+5%) і 13 млн імен в інших доменах (+12 %).

Світовий доменний ринок за оцінками CENTR досяг об’єму в 317 млн доменів.

Digital Quality of Life Index 2021
Україна піднялася в рейтингу цифрової якості життя на 18 позицій
У щорічному рейтингу індексу цифрової якості життя (DQL) Україна піднялася на 18 позицій і посіла сорок сьоме місце серед 110 країн.

Відповідно до звіту компанії Surfshark, Україна продемонструвала високі показники за доступністю інтернету (двадцять восьме місце) і кібербезпеки (двадцять п'яте). Однак отримала нижчі результати в сфері електронного управління (шістдесят перша позиція), електронної інфраструктури (сорок друга) і якості інтернету (шістдесят восьма).

У порівнянні з минулим роком, Україна поліпшила індекс доступності інтернету на 66%. За цим показником Україна випереджає Польщу.

У той же час якість інтернету в Україні знизилася на 22%.

Крім того, Україна займає вісімнадцяте місце в світі по числу осіб, що користуються інтернетом. Так майже 93% всіх українських громадян користуються інтернетом.

За показником кібербезпеки України займає двадцять п'яте місце в світі, випереджаючи Канаду, Люксембург і Південну Корею (одного з лідерів DQL).

Очолює рейтинг DQL Данія (другий рік поспіль), за нею йде Південна Корея, а третє місце займає Фінляндія. Ізраїль і США замикають п'ятірку лідерів серед 110 країн, які оцінювалися експертами.

Нижні рядки рейтингу зайняли Ефіопія, Камбоджа, Камерун, Гватемала і Ангола.

Рейтинг Digital Quality of Life Index (DQL) щорічно складає компанія Surfshark, оцінюючи країни за п'ятьма ключовими принципами цифрового благополуччя.

DomainIncite.com
james.bond за $25 тис.
На тлі успіху нового фільму про англійську шпигуна, компанія ShortDot, реєстр нового загального домену верхнього рівня .BOND, виставила для продажу або оренди доменні імена, пов'язані з Джеймсом Бондом.

Так, імена james.bond і 007.bond обійдуться покупцеві по $25 тис. кожен з можливістю оренди з викупом за $2 084 на місяць. Продавцем вказано реєстр домену .BOND. Продовження реєстрацій доменних імен планується за стандартною ціною.

Пропозиція про продаж "бондівських" доменів надійшла незадовго до того, як прем'єра фільму "Не час помирати" (No Time To Die) по всьому світу зібрала $120 млн від продажу квитків в кінотеатри.

Експерти звертають увагу на те, що покупка цих доменів може бути пов'язана з потенційними ризиками, адже "James Bond" і "007" є товарними знаками кінокомпанії EON Productions. У свою чергу, ShortDot заспокоює потенційних покупців тим, що "Джеймс" є широко поширеним ім'ям, а "007" - взагалі, тризначне число, і обидва з них є популярними в різних категоріях доменів.

Спочатку домен верхнього рівня .BOND не мав відношення до героя книжок Яна Флемінга і був брендовим доменом Університету Бонда в Австралії. У 2019 після довгої бездіяльності він був проданий компанії ShortDot.

Звичайна ціна на домени .BOND в роздріб становить приблизно $70 на рік. В даний час в домені нараховується понад 4 тис. реєстрацій.

DomainIncite.com
Afnic продовжить керувати французьким доменом .FR
Уряд Франції продовжив договір з чинним реєстром французького географічного домену .FR компанією Afnic ще на п'ять років.

Компанія повідомила, що її контракт на управління реєстром був продовжений на п'ятирічний період, починаючи з 1 липня наступного року, після відкритого конкурсу, який стартував в травні цього року.

Найближчим часом сторони мають визначити точні умови угоди. Влада Франції, зі свого боку, вимагає від реєстру підвищити безпеку домену та посилити його підзвітність уряду.

Afnic управляє доменом .FR згідно з контрактом, який оцінюється в 76 млн євро, з 1997 року.

В даний час в домені .FR налічується приблизно 3,8 млн імен, що робить його восьмим за величиною географічним доменом в світі.

DomainIncite.com
Експерти з безпеки практично не цікавляться записами Whois - Tucows
Більшість запитів на розкриття персональних даних реєстрантів були ініційовані правовласниками, - інформує канадський доменний реєстратор Tucows.

За інформацією компанії, за останній рік правовласники направили 87% таких запитів. Ще 9% звернень припадає на правоохоронні органи. В абсолютній меншості виявилися фахівці з кібербезпеки. Від них протягом року було отримано всього 1 запит, що становить лише малу частку відсотка.

У травні 2018 року реєстратор впровадив систему, яка передбачає різні рівні доступу до персональних даних, відповідно до європейського регламентом GDPR. З того часу компанія отримала 4478 запитів на розкриття даних. Близько 74% цих запитів були задоволені, 9% - відхилені. В інших випадках інстанції, що направили запити, з різних причин самі не довели процес до завершення.

DomainIncite.com
Tucows купує доменний реєстр UNR
Канадський реєстратор доменних імен Tucows придбав доменний реєстр UNR у його засновника Френка Шилінга (Frank Schilling), - інформує реєстратор.

У травні поточного року UNR провела аукціон, на якому продала належні їй двадцять доменів верхнього рівня, виручивши за них $40 млн. В даний момент невідомо, які з цих доменів продовжують працювати на технологічній платформі UNR. Таким чином, в результаті угоди Tucows отримає тільки технологічну платформу доменного реєстру. За інформацією компанії, в Tucows також перейдуть десять співробітників UNR.

Інші деталі угоди, включаючи ціну покупки, не розголошуються. Для закриття угоди потрібні певні схвалення з боку ICANN, заявили в Tucows.