.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 44.211.117.101
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: Meta бореться із фішингом; білоруська рокіровка; TikTok популярніший за Google; доменні тренди; "цифрова" візитка...

DarkReading.com
Meta проти фішингу
Корпорація Meta (до жовтня 2021 року - Facebook, Inc.) подала судовий позов проти власників та операторів 39 тис. фішингових веб-сайтів, які є підробленими сторінками входу в сервіси Facebook, Facebook Messenger, WhatsApp та Instagram, метою яких є крадіжка паролів користувачів.

У позові, поданому до Окружного суду Північного округу Каліфорнії, заявник, крім відшкодування збитків, вимагає судового припису, який забороняє цим особам створювати, використовувати та підтримувати будь-які доменні імена, що збігаються або схожі на адреси будь-якого з сервісів, якими володіє Meta.

У позовній заяві також згадується сервіс Ngrok, який використовується зловмисниками для перенаправлення трафіку на шкідливі ресурси через піддомени ngrok.io. Даний сервіс дозволяє шахраям запускати сайти без необхідності реєструвати домени та надавати інформацію, що ідентифікує власника. Платні послуги Ngrok зловмисники використовували для запуску сайтів за адресами, які частково збігаються з адресами сервісів Meta. У 2020 році об’єктами фішингових атак стали 75% організацій.

hoster.by
Білоруський домен замінить технічного адміністратора
Функції технічного адміністратора білоруських доменів верхнього рівня .BY та .БЕЛ з 1 січня 2022 року виконуватиме СТОВ "Білоруські хмарні технології".

Про це повідомляє ТОВ "Надійні програми" (hoster.by), яке виконувало функції технічного адміністратора раніше.

Наразі в доменах .BY та .БЕЛ зареєстровано близько 150 тис. імен.

Компанія hoster.by, як і раніше, залишиться найбільшим у Білорусі доменним реєстратором у доменах .BY та .БЕЛ та єдиним акредитованим ICANN реєстратором у міжнародних доменах.

LiveMint.com
TikTok став найпопулярнішим доменним ім'ям
Платформа для обміну короткими відео TikTok обійшла Google і за підсумками 2021 стала найпопулярнішим доменним ім'ям в інтернеті, свідчать дані Cloudflare, компанії, що займається веб-безпекою та продуктивністю.

Далі в рейтингу йдуть доменні імена технологічних гігантів Facebook, Microsoft, Apple, Amazon, Netflix, YouTube, Twitter та WhatsApp.

Згідно зі звітом Cloudflare, TikTok вперше зайняв перше місце 17 лютого 2021 року, лише на день, але уже після 10 серпня 2021 року TikTok став лідером за результатом більшої кількості днів.

DomainNameWire.com
Доменні тренди року, що минає, від Namecheap
Реєстратор доменних імен Namecheap відзначає деяке зниження популярності .COM у 2021 році порівняно з попереднім роком. У загальному обсязі продажу компанії частка цього домену скоротилася на 3 процентні пункти до 45%, - повідомляє компанія у звіті Namecheap Domain Insights & Trends.

Відповідно зріс інтерес клієнтів до нових загальних доменів верхнього рівня, насамперед, за рахунок імен, реєстрація яких пропонується зі значною знижкою, наприклад, .XYZ, .CLUB та .ONLINE. Однак, хоч ці дешеві домени добре продаються, відсоток продовження в них дуже низький - частка продовження .ICU, .SITE, .XYZ, .CLUB, .WEBSITE та .STORE у реєстраторів становить менше 15%, повідомляє Namecheap.

Найвищий відсоток "живучості" у доменів .CA, .DEV, .IO та .ORG, у яких ймовірність продовження реєстрації перевищує 65%, що навіть вище, ніж у доменів .COM на Namecheap (54%).

CircleID.com
.BERLIN знову став найкращим доменом міста
Рейтинг найуспішніших міських доменів очолили .BERLIN, .TOKYO та домен Нью-Йорка .NYC, - інформує укладач рейтингу консалтингова компанія DOTZON.

У першу десятку увійшли також .AMSTERDAM, KOELN, .MIAMI, .HAMBURG, .LONDON, .PARIS та .BRUSSELS.

Нині у світі власні домени мають 36 міст, а в деяких їх навіть два, враховуючи інтернаціоналізовану версію. Успішність доменів оцінюється за вісьмома різними критеріями – кількістю реєстрацій, кількістю активних сайтів, наявністю цих сайтів у світових рейтингах популярності веб-ресурсів, кількістю доменних імен на тисячу мешканців міста тощо.