.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.145.42.94
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: невизначеність Whois; доменний Макрон; на варті інформбезпеки; два домени в одні руки...

DomainIncite.com
Чотири роки на реформу Whois
Запропонована ICANN реформа сервісу Whois, яка враховує вимоги захисту персональних даних, може коштувати понад $100 млн на рік і триватиме до чотирьох років. Такий висновок можна зробити після першого етапу операційного проектування ICANN (ODP).

Метою цього етапу було втілити рекомендації спільноти щодо Стандартизованої системи доступу та розкриття інформації (SSAD) у план практичної реалізації. Передбачається, що SSAD спростить для власників товарних знаків та правоохоронних органів запит особистої інформації із записів Whois, які зараз відредаговані відповідно до законів про персональні дані (в тому числі і GDPR).

ICANN вважає, що на проектування та розгортання SSAD потрібно "три-чотири роки", а вартість робіт складе від $20 до $27 млн. Раніше ICANN оцінювала початкові витрати в $9 млн.

Також в організації назвали цифру щорічних експлуатаційних витрат на підтримку SSAD. Вона склала від 14 до 107 млн. доларів США. Такий широкий діапазон пояснюється тим, що ICANN досі не уявляє, скільки користувачів буде у SSAD. Оцінки витрат ґрунтуються на прогнозованій кількості користувачів від 25 тис. до 3 млн та кількості щорічних запитів від 100 тис. до 12 млн.

Нова система Whois передбачає первинну акредитацію, вартість якої становитиме кілька сотень доларів. При цьому вартість запиту складатиме від $0,45 до $40. Діапазон настільки широкий, оскільки ймовірний рівень попиту невідомий: менша кількість запитів призведе до вищої ціни і навпаки.

Додатковим ускладненням є і те, що закони, яким має відповідати SSAD, включаючи GDPR, можуть змінитися ще до його застосування.

DomainInvesting.com
Макрон проти EmmanuelMacron.com
У перші дні 2022 року президент Франції Емманюель Макрон (Emmanuel Macron) подав чотири позови в рамках Єдиної політики вирішення доменних суперечок UDRP у Всесвітню організацію інтелектуальної власності (ВОІВ). Предметом цих скарг є чотири доменні імені, подібні до імені президента Франції: EmmanuelMacron.com, Macron2022.com, EmmanuelMacron2022.com і Emmanuel-Macron.com.

В даний час на жодному зі згаданих доменів не створені активні веб-сайти. Та й рекламні посилання (які, до речі, не мають жодного відношення до французького політичного життя) розміщені лише на лендинговій сторінці домену EmmanuelMacron2022.com. Тому довести зловживання може бути нелегким завданням. З іншого боку, використання імені французького президента у доменних іменах не підлягає сумніву.

У квітні цього року у Франції відбудуться президентські вибори.

ГЦКЗ
147 кіберінцидентів за рік
Оперативний центр реагування на кіберінциденти Держцентру кіберзахисту (ГЦКЗ) Держспецзв'язку зафіксував у 2021 році 41 млн підозрілих подій у сфері інформбезпеки, опрацював 160 тисяч критичних подій, зареєстровано 147 кіберінцидентів. Про це центр повідомляє у своєму щорічному звіті.

Згідно зі зібраними статистичними даними, кіберінциденти найчастіше стосувалися шкідливого програмного коду (28%), збору інформації зловмисниками (18%) та шахрайства (6%).

DomainIncite.com
Індія посилює "правила гри" на доменному ринку
Наприкінці грудня реєстр домену Індії .IN компанія NIXI проінформував реєстраторів, що реєстрація двох або більше імен на користь одного клієнта (фізособи) відтепер можлива тільки при письмовому дозволі гендиректора реєстру .IN.

"Якщо будь-який реєстратор бронює домени, порушуючи вищевказані норми, NIXI має право заборонити/вимкнути бронювання доменів за цією категорією. Крім того, може бути ініційовано процес позбавлення акредитації такого реєстратора", - повідомляється на сайті реєстру.

Зі свого боку, NIXI зобов'язується затверджувати заявки протягом 24 годин з моменту запиту, включаючи вихідні та святкові дні.

Нове правило реєстратори назвали "дуже розпливчастим" та "дуже важким для дотримання".

NIXI використовує GoDaddy Registry як серверну частину.