.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.128.94.171
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест IT подій

/ У випуску: kyiv.ua not kiev.ua; доступність уанету; IT ARMY проти найманців; ICANN проти Росії; 351,5 млн імен.

Bazilik
Kyiv.ua замість kiev.ua
Українські реєстратори доменних імен пропонують своїм клієнтам пільговий перехід з публічного домену з російськомовною транслітерацією kiev.ua в україномовний домен kyiv.ua.

З ініціативою переходу до доменів з україномовною транслітерацією виступила компанія Cityhost. До нього долучилися компанія HOSTiQ та декілька інших.

Пільговий перехід можливий не тільки в доменах столиці, але й в інших регіональних доменах, наприклад, при зміні адреси з kharkov.ua на kharkiv.ua.

«Інтернет свобода»
Доступність інтернету: Україна на 50 місці
За показником доступності інтернету Україна зайняла 50 місце серед 117 країн світу,- свідчать результати рейтингу доступності інтернету від компанії Surfshark. В порівнянні з 2021 роком місце України в цьому рейтингу знизилось на 3 позиції. Рейтинг будується на основі цілого ряду критеріїв. Серед них - не лише доступність інтернету, але й якість інтернет-доступу, електронна інфраструктура, електронна безпека, електронний уряд.
IT ARMY of Ukraine
Українські хакери зламали «вагнерівців»
Українське угрупування «ІТ ARMY of Ukraine» зламало сайт групи Вагнера, - інформує IT-армія у своєму телеграм-каналі.

На додачу група опублікувала на головній сторінці сайту повідомлення про це та додала, що вона отримала всі персональні дані найманців, які поїхали на війну в Україні.

DomainIncite
ICANN проти обрання росіянина генсекретарем ITU
Гендиректор ICANN Ґоран Марбі під час зустрічі ICANN 75 висловився проти обрання генеральним секретарем Міжнародного союзу електрозв'язку (ITU - The International Telecommunication Union) представника Росії Рашида Ісмаїлова.

При цьому він нагадав, що Росія наполягає на позиції, згідно з якою повноваження таких організацій, як ICANN та регіональні Інтернет-реєстри, повинні увійти у структуру ITU та надалі будуть управлятись ними.

«Ми категорично виступаємо проти концепції єдиної платформи, яку обстоює російський кандидат», - сказав Ґоран Марбі, відповідаючи на запитання про вибори голови ITU, які мають відбутися на конференції ITU в Бухаресті.

«Ми не агітуємо проти, але ми розмірковуємо над тим, що одному з кандидатів не подобається те, як ми працюємо, наша можливість підійти до мікрофона і поставити запитання», – сказав він та додав: «Існує дійсно дуже великий ризик того, що ми втратимо цю можливість для вас та й загалом люди в усьому світі не зможуть підключитися до єдиного спільного Інтернету».

Суперником Ісмаїлова на виборах є Дорін Богдан-Мартін, американка з набагато більш прийнятною політичною позицією.

Щорічні загальні збори ICANN 75 відбулися минулого тижня в Куала-Лумпурі, Малайзія, у гібридному форматі, який передбачає як особисту, так і віддалену участь.

Verisign
351,5 млн імен
У світі налічується 351,5 млн. імен у всіх доменах верхнього рівня, - інформує компанія Verisign у своєму звіті за підсумками другого кварталу 2022 року. Кількість реєстрацій зросла на 3,0% порівняно з минулим роком.

На кінець другого кварталу 2022 року в доменах верхнього рівня .COM та .NET було зареєстровано 174,3 млн імен, що на 2,2% більше, ніж рік тому. Cтаном на 30 червня 2022 року база доменних імен .COM становила 161,1 млн реєстрацій, а .NET – 13,2 млн реєстрацій.