.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 35.170.54.171
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Кирилічні домени в Україні

17 листопада 2010 року завершився перший етап пріоритетної реєстрації кириличних доменів у com.ua та kiev.ua і вже можна підбивати перші підсумки.

На сьогоднішній день послуги з реєстрації IDN в Україні надають 48 компаній-реєстраторів. Лідерами серед реєстраторів стали компанія "Інтернет Інвест" - за її участю зареєстровано 52% кириличних доменів та "ДНС-Україна" (20%) відповідно. Всього ж зареєстровано 366 IDN (244 у com.ua та 122 у kiev.ua).

Нагадаємо, що на даному етапі зареєструвати такий домен могли лише власники словесних кириличних торгових марок та кириличних загальновідомих знаків за умови пред'явлення відповідних документів. Крім того, під час реєстрації кириличних доменів існує спеціальна умова - обов'язкова наявність унікальних символів в імені домену. Введені обмеження були спрямовані на боротьбу з такими явищами, як кіберсквотинг і фішинг. Можна відзначити, що активність реєстрації IDN виявилася порівнянною з делегуванням нових доменів у .UA, де діють аналогічні правила.

Зростання інтересу до кириличних доменів варто очікувати, швидше за все, після початку другого етапу пріоритетної реєстрації, де основне обмеження – реєстрація на строк, що дорівнює 10 рокам і, безумовно, після 21 грудня 2010 року, коли реєстрація IDN буде доступна всім бажаючим.

У кириличного домену безліч переваг, як для рядових користувачів Інтернету, так і для бізнесу. На рідній мові користувачам простіше знаходити потрібні сайти, не роблячи помилок при наборі. Наявність сайту в кириличному домені значно розширює можливості компаній, що працюють на локальному ринку, - адже більшість людей сприймають інформацію на рідній мові набагато краще, ніж на іноземній.

18.11.2010