.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 18.117.158.47
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Домену UA – 18 років!

Такого незвичайного свята Зал урочистостей Кабінету Міністрів України напевно ще не бачив. Інтернет-фахівці та гості, які представляють низку громадських та державних організацій, відзначили чудову подію - "повноліття" домену UA. Цьому віртуальному "герою", що грає цілком реальну та вагому роль не лише на ринку інформаційно-телекомунікаційних послуг, а й в інших сферах життя країни, виповнилося 18 років.

Привітати тих, хто весь цей час створював та розвивав доменну структуру українського сегменту Інтернет, прийшли народні депутати, державні чиновники, керівники галузевих спілок. "День народження домену" разом з "інтернетниками" відзначили представники від Державної адміністрації зв'язку, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, Держкомітету з питань науки, інновацій та інформатизації, НКРЗ, Українського спілки промисловців та підприємців, асоціацій ІнАУ та ТЕЛАС, керівники десятків компаній, що працюють в галузі Інтернет та інформатизації.

А головне - з усіх кінців країни з'їхалися адміністратори та технічні спеціалісти, які відповідають за підтримку географічних та інших українських доменів. До речі, багато хто з присутніх відзначив, що радісна подія стала ще й приводом познайомитися особисто з тими, з ким упродовж багатьох років підтримували "електронні" професійні відносини.

Ведучий Андрій Федоров нагадав про основні віхи історії українського домену верхнього рівня, а гості з державних та громадських організацій вручили безліч почесних дипломів та грамот адміністраторам доменів, тим, хто всі ці роки підтримує та супроводжує Доменну систему України.

Пам'ятні медалі та грамоти "батькам" UA та всім тим, хто вніс великий професійний та особистий внесок у розвиток українського сегменту Інтернет, вручала також директорка компанії "Хостмайстер". У залі неодноразово звучали імена провідних фахівців, турботами яких Інтернет з "іграшки для інженерів" перетворився на самостійну галузь української економіки, у масову та затребувану послугу, без якої вже важко уявити навчання, роботу та відпочинок співгромадян від малого до великого.

Чи не частіше за інших у Залі урочистостей звучало слово "перший": "перші" адміністратори", "перші компанії-реєстратори доменних імен", "автор перших правил UA", "творець вітчизняної бази whois",- серед тих, хто зібрався на це професійне свято, майже кожен в чомусь перше.

На жаль, не всі з цієї когорти перших змогли розділити з друзями хвилини урочистостей. Присутні вшанували пам'ять першого директора "Хостмайстра" Бориса Мостового, інтернет-гуру всієї UA Олександра Єрьоменка, першого адміністратора khmelnitskiy.ua Максима Мазурка та його одеського колеги Олександра Іванова. Спеціальні пам'ятні нагороди були вручені їх дружиним та друзям.

Життя не зупиняється у своєму русі; український сегмент Інтернет продовжує зростати, щодня реєструються все нові та нові доменні імена; через декілька днів після "повноліття" в UA з'явився локальний кореневий сервер DNS. І за всіма цими змінами стоїть постійна копітка робота людей, які днями відзначили "повноліття" свого дітища - домену UA.

13.12.2010