.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 18.207.163.25
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Компанія "Хостмайстер" стала повноправним членом організації CENTR

На черговій Генеральній асамблеї міжнародної організації CENTR (Council of European National Top-Level Domain Registries - Ради адміністрацій європейських ccTLD), яка відбулася нещодавно в Тель-Авіві, компанія "Хостмайстер" отримала статус повноправного члена CENTR.

CENTR - це неприбуткова організація, що виникла спершу, як і багато структур, пов'язані з Інтернетом, неформально - у 1998 році. Наступного року вона знайшла офіційний статус у Великій Британії, а з 2006 року її штаб-квартира знаходиться в Брюсселі. Хоча діяльність CENTR переважно орієнтується на Європу,- в ній перебувають, наприклад, такі гранди як EURid (.eu), DENIC (.de) і Nominet UK (.uk), але формально територіальні обмеження щодо участі у її діяльності відсутні. Так, членами CENTR є CIRA (.ca), VeriSign (.com, .net), Afilias (.info), .PIR (.org) та ін.

CENTR є насамперед мозковим центром, що дозволяє можливість організаціям, компаніям, окремим особам, пов'язаним з адмініструванням та реєстрацією ccTLD, обмінюватися досвідом з технічних, юридичних, маркетингових питань, удосконалювати взаємодію з державними органами та обслуговування користувачів, лобіювати свої інтереси на різних рівнях – від регіональних до міжнародного. Для проведення тих чи інших досліджень формуються робочі групи, а результати опрацювання різних проблем стають доступними всім зацікавленим фахівцям. Слід відзначити, що "колективний розум" CENTR має великий міжнародний авторитет, та його думка, особливо з європейської проблематики, суттєво враховується ICANN.

Статус повноправного члена CENTR дозволяє компанії "Хостмайстер" розширити взаємодію з колегами, брати участь у дослідницьких програмах організації, що мають у своєму розпорядженні повною мірою напрацювання інших груп і подавати колегам вітчизняний досвід. Крім того, "голос України" у процесі прийняття колективних рішень CENTR відтепер із дорадчого став вирішальним.

На порядку денному багатьох учасників CENTR зараз такі питання як запровадження IDN, впровадження EPP (Extensible Provisioning Protocol), що дозволяє реєстраторам використовувати єдиний інтерфейс для взаємодії з усіма реєстрами TLD та оптимізувати операції з доменами, організація трансферу доменів (передачі адміністрування зареєстрованого доменного імені від одного офіційного реєстратора до іншого офіційного реєстратора), захисту персональних даних. Постійно актуальна проблематика безпеки, протидії атакам, вдосконалення відносин із реєстраторами; розробка та пропозиція нових продуктів, дослідження потреб користувачів та ступеня їх задоволеності вже запропонованими послугами.

Як відзначила одна з учасників Асамблеї CENTR у Тель-Авіві, керівник департаменту з розробки та розвитку ТОВ "Хостмайстер" Світлана Ткаченко,- така звірка досвіду показала, що Україна у розвитку доменної інфраструктури аж ніяк не "пасе задніх": є чому вчитися, є чим і поділитися. На думку адміністратора .UA Дмитра Кохманюка, крім двостороннього обміну досвідом, компанії "Хостмайстер" дуже важлива підтримка CENTR як організації, що адекватно представляє інтереси саме національних доменів, а також сама атмосфера зустрічей та асамблей, на яких можна наживо поспілкуватися з півсотнею фахівців, які мають подібні турботи та цілі.

Опираючись на взаємодію з колегами із CENTR, ТОВ "Хостмайстер" зможе ефективніше вирішувати нагальні завдання .UA.

23.02.2011