.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 18.218.61.16
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




У Києві пройшла друга зустріч "Майстерні IPv6"

У Києві 5 липня відбулася друга зустріч "Майстерні IPv6", яку організували та провели компанія "Хостмайстер" спільно з Асоціацією учасників ринку бездротових мереж передачі даних Wireless Ukraine та при інформаційну підтримку журналу "Обозреватель Wireless Ukraine".

Присутніх вітали адміністратор домену .UA Дмитро Кохманюк, виконавчий директор Асоціації Wireless Ukraine Олег Соболєв, головний редактор "Обозревателя Wireless Ukraine" Катерина Дьяченко. Асоціація стала не лише співорганізатором зустрічі, а й забезпечила участь у ній цілої групи доповідачів. "Майстерня", як і минулого разу, проходила в конференц-залі та за організаційної підтримки компанії "АНТО".

Ведучою цього разу виступила керівник відділу розробки та впровадження компанії "Хостмайстер" Світлана Ткаченка. Як комодаратор їй асистували Дмитро Кохманюк, Сергій Поліщук (технічний адміністратор "Української мережі обміну трафіком" (UA-IX) та Євген Шерстобітов (заст. директора компанії "Комунікейшн Системс"). Тим самим була дотримано традиції, згідно з якою на зустрічах мереж-професіоналів головують ті, хто стояв біля джерел українського сегменту Інтернет.

На відміну від першої зустрічі "Майстерні", що відбулася 17 травня 2011 року, друга виявилася менш людною (близько 50 учасників), але по-своєму більш насиченою: доповіді (їх було 10, як і на першій) стосувалися найрізноманітніших областей ІКТ, а також соціально-філософських сторін запровадження IPv6. Дискусії, яким було відведено значний час після кожної доповіді, відрізнялися високою інтенсивністю.

Додаткові фарби роботі "Майстерні" додав 8 червня 2011 року. Всесвітній день IPv6. Багато доповідачів посилалися на статистику цього цілодобового тесту, а також відзначали динаміку впроваджень нового протоколу напередодні World IPv6 Day та відразу після нього. Загальні висновки – тривожні очікування не виправдалися, але глибина проникнення IPv6 у світі та в Україні невелика. Причини цього обговорювалися на зустрічі дуже детально. У "Майстерні" торкнулися і апаратних, і програмних сторін справи, комерційних та контентних проблем.

Сергій Поліщук, технічний адміністратор "Української мережі обміну трафіком" (UA-IX) у своєму ефектному виступі "Літо в мережі обміну трафіком"> познайомив присутніх зі статистикою IPv6 в UA-IX, показав, як у ній відображаються підключення та інтенсивність роботи компаній, а також нагадав, що без взаємної зацікавленості операторів, виробників обладнання та ПЗ, творців контенту та користувачів IPv6 ще довго залишатиметься в мережевих потоках тоненьким струмочком. Сергій провів аналогію між просуванням IPv6 та історією купальників бікіні: і те, й інше напрошувалося давно, але між винаходом бікіні та повсюдним використанням цієї моделі пройшло чимало часу - доти, доки у бікіні не знялися найяскравіші зірки кіно. Так само "стиль IPv6" і повинні задавати найдинамічніші Інтернет-компанії України.

Обсяг та розмах майбутньої роботи з оновлення Інтернет окреслив адміністратор домена .UA Дмитро Кохманюк у своїй доповіді "День IPv6 пройшов. Що далі".

Дуже філософськи про парадокси і діри "життя за новим протоколом" розповів у доповіді "Технологічні та культурні "розриви" IPv6 та ймовірні ніші для продуктів та послуг" директор компанії i-Klass Ігор Паламарчук. Досить жорстким доповненням до його логіки став виступ Тимофія Журавльова, директора компанії "Сайт!": "Вплив впровадження IPv6 на ринок реєстраторів та сисадмінів". Приклавши старовинний вислів "Людина лінива, жадібна і весь час бреше" до бізнесів в Інтернет, Тимофій різкими штрихами окреслив непросту долю навіть необхідних нововведень будь-якому ринку. Треба чи казати, що якісний підхід до розгляду проблем впровадження IPv6 викликав не менш бурхливу дискусію, ніж цифри та викладки?

Своєрідною відповіддю на полемічний виклик стали доповіді Володимира Савастьянова, технічного директора "ІнтерБарс 4С" "Технічні аспекти впливу IPv6 на обладнання зв'язку" та Романа Ємельянова (Ericsson Ukraine) "Технології переходу до IPv6 у мережах широкосмугового доступу". І якщо те, що компанія Ericsson багато вміє, пропонує і рекомендує в області реалізації IPv6, було цілком очікувано і явно пішло "в блокноти" колег, то інформація Володимира про те, що в Україні є "хардверна" компанія, яка готова створювати IPv6-сумісне обладнання, для багатьох виявилося несподівано, - і до неї також був виявлено предметний інтерес.

Практичним рішенням, що поєднують і розвиток, і пропаганду нового протоколу, присвятили свої виступи Максим Тульєв, директор компанії "НетАссист" ("Впровадження шлюзу 6to4 в UA-IX") та Олександр Задорожний, директор з розвитку та експлуатації мережі компанії Freenet ("IPv6. Що далі?"). Їхні доповіді, крім усього іншого, продемонстрували відмінності у бізнес-підходах операторів зв'язку щодо просування IPv6 у маси користувачів. Але так чи інакше, обидві компанії створюють тестові майданчики IPv6 в мережевому середовищі своїх компаній, нехай і зовсім по-різному. Ці виступи також викликали безліч зацікавлених питань та відгуків. До речі, завершуючи свій виступ, Максим пообіцяв на наступній "Майстерні" повідати про випробування ще однієї технології використання IPv6 в умовах тимчасового панування IPv4. Щось нове готує до третьої зустрічі Олександр.

Підсумки під роздумами та дискусіями другої "Майстерні" підвела керівник департаменту розробки та впровадження компанії "Хостмайстер" Світлана Ткаченко своєю доповіддю "Чайники для IPv6". Це була прозора й дотепна розповідь про те, які кроки треба робити провайдерам та їх клієнтам різною "товщини" на шляху до IPv6.

Липнева "Майстерня" показала, що зусиллями організаторів та партнерів, доповідачів та учасників поступово формується жива творча атмосфера інженерної спільноти. Попереду справді багато роботи, та її ефективніше та цікавіше робити спільно.

07.07.2011