.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.128.205.109
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




IPv6 по осені рахують

Третя зустріч Майстерні IPv6 супроводжувалася жвавими дискусіями і публічною демонстрацією.

Шосте вересня 2011 року виглядає вельми символічною датою: цього дня представники низки компаній-провайдерів, хостерів, мобільного зв'язку, розробників апаратури та фахівці інших напрямів зібралися у Києві на третю зустріч "Майстерні IPv6", проведену ТОВ "Хостмайстер".

Перша зустріч "Майстерні", організована спільно з ІнАУ, відбулася 17 травня 2011 року. На ній перед аудиторією сотню фахівців прозвучали десять доповідей та відбулися цікаві обговорення. Друга зустріч "Майстерні" була організована у співпраці з асоціацією Wireless Ukraine 5 липня 2011 року, на ній також прозвучали десять доповідей провідних фахівців галузі.

Дмитро Кохманюк, адміністратор домену .UA, традиційно відкриваючи Майстерню", звернув особливу увагу присутніх на те, що в найближчі роки фахівці мають чекати довга копітка робота над тим, щоб "території IPv6" зв'язувалися та зросталися між собою. він також наголосив на необхідності розширення тематики "Майстерень" та інших професійних зустрічей.

Доповідь Володимира Яковенка, системного інженера Google Inc. "World IPv6 Day for Google" була присвячена не тільки результатам вищезгаданого Дня IPv6, а й статистиці та динаміці поширення протоколу у світовій Мережі. Він також анонсував нову ініціативу ISOC та ініціативної групи компаній, що підтримала цей рух: у 2012 році буде проведено не один день, а цілий Тиждень IPv6, який напевно принесе значно більший обсяг дослідницьких даних.

Доповідь викликала жваву дискусію, під час якої учасники змогли не лише поставити питання щодо практичної реалізації IPv6, а й висловити ідеї про перспективні послуги, пов'язані з новим протоколом. Володимир також наголосив на важливості проведення "Майстерень", як місця обміну досвідом. За його словами, світова технічна спільнота просто зобов'язана брати участь у таких заходах.

Про те, як працюють інженерні IPv6-майстерні та лабораторії в інших країнах, розповіла Ірина Бохно із компанії "Хостмайстер". За її словами, такі об'єднання технічних фахівців створені в багатьох країнах та організатори української "Майстерні" намагатимуться перейняти закордонний досвід.

Технічний адміністратор UA-IX Сергій Поліщук у своїй доповіді "IPv6 в мережі обміну трафіком: збирання врожаю" приділив увагу не тільки ходу та проміжним результатам впровадження IPv6 в Україні, але й показав, наскільки цей процес синхронізовано з іншими параметрами технологічного розвитку вітчизняного сегменту Інтернет Його інформацію суттєво доповнило виступ керівника департаменту розробки та впровадження компанії "Хостмайстер" Світлани Ткаченко "Проникнення IPv6 в доменному просторі .UA": вона познайомила присутніх із даними про IPv6-готовності публічних доменів країни і показала, скільки ще належить зробити на цьому шляху.

Про те, як уже зараз в Україні простим і зрозумілим шляхом отримати IPv6 на всьому шляху від своєї компанії або особистого ПК до IPv6-готових ресурсів, розповів директор компанії "НетАссист" Максим Тульєв. Його доповідь "Тоннельний брокер IPv6 в UA-IX" була присвячена першому в країні проекту такого роду, запущеному його компанією. Сайт першого публічного безкоштовного тунельного брокера дозволяє користувачу отримувати готові налаштування для різних операційних систем та апаратних маршрутизаторів та отримати у розпорядження IPv6 розмірністю /48. Простоту використання даного сервісу Максим публічно продемонстрував онлайн прямо в ході "Майстерні".

Максим Благонравін із компанії "Хостмайстер" представив фахівцям результати обробки анкет, заповнених ними під час попередньої зустрічі, узагальнивши дані у доповіді "Як зробити майстерні IPv6 краще". Доповідь викликав жваву дискусію, у якій учасники запропонували ідеї розвитку Майстерні. Зокрема, Володимир Савастьянов (технічний директор "ІнтерБарс 4С") запропонував видавати бюлетень майстерні, до якого увійшла б інформація про розвиток IPv6 в Україні.

Учасники та організатори "Майстерні" дійшли висновку про необхідність розширення тематики зустрічей за межі обговорення нового протоколу, додати роботі переважно прагматичний, "лабораторний" характер (включаючи демонстрації діючих проектів), а також створити постійно діючий список розсилки для регулярного обміну інформацією та проведення оперативних взаємних консультацій.

10.09.2011