.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 44.197.114.92
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Відбулася церемонія генерації ключів DNSSEC для домену.

У рамках Першої Всеукраїнської конференції адміністраторів та реєстраторів публічних доменів України UAdom у Києві 2 грудня 2011 року в урочистій обстановці відбулася публічна церемонія генерації ключів DNSSEC для домену .UA.

У церемонії взяли участь:

  • Дмитро Кохманюк - адміністратор .UA та церемоніймейстер;
  • Світлана Ткаченко (компанія "Хостмайстер") - адміністратор протоколу;
  • Євген Шерстобітов (компанія "Комунікейшн систем ЛТД") - адміністратор ключів;
  • Тетяна Долинська (компанія "Хостмайстер") - охоронець головного ключа;
  • Тарас Гейченко (компанія "Хостмайстер") - представник DNS-оператора;
  • група офіційних спостерігачів від компаній-реєстраторів та громадських організацій, які після завершення церемонії поставили свої підписи під її протоколом: Наталія Мороз (NIC.UA), Георгій Карпов (ІнАУ), Василь Долматов ("Криптоком", FAITID, Росія), Антон Тріфонов (1GB), Юрій Чалий (ТОВ) "Юнітрейд Про"), Віталій Зубок (ТОВ "Інформаційний центр Елвісті").

Церемонія розгорталася у присутності всіх учасників UAdom та супроводжувалася фото- та відеозйомкою. Церемоніймейстер оголошував кожне чергову дію, а після його виконання адміністратор протоколу робила відповідну позначку.

У ході церемонії на вільний від будь-якого ПЗ та операційних систем і не підключений до будь-яких мереж комп'ютер була завантажена з CD система OpenBSD. Подальша робота велася у консольному режимі.

Спершу адміністратор ключів згенерував так званий ключ підпису ключа (key signing key, KSK), продемонстрував його та записав на пристрій зберігання. Потім передав хранителю головного ключа. Охоронниця помістила пристрій у спеціальний пакет, який гарантує неможливість непомітного розтину.

Потім адміністратор згенерував публічний ZSK - ключ підпису зони. Продемонстрував його на екрані та підписав його за допомогою KSK. Скопіював підписаний ключ на пристрій зберігання та передав представнику DNS-оператора. Останній помістив пристрій у пакет для подальшого зберігання.

Продемонструвавши на екрані значення DS hash, адміністратор ключів записав публічні ключі та значення DS hash на третій пристрій зберігання та передав адміністратору .UA. Той також вклав пристрій у пакет. Унікальні номери всіх пакетів фіксувалися в протоколі.

По завершенні цих дій комп'ютер було вимкнено. Потім усі учасники церемонії, включаючи спостерігачів, підписали її протокол.

Про те, якими будуть подальші дії зі згенерованими ключами, можна буде прочитати найближчим часом на сторінці офіційного сайту "Хостмайстра", присвяченій DNSSEC.

Одне можна сказати вже зараз: в Україні настала епоха впровадження DNSSEC, - і це вже незворотньо.

Неофіційними спостерігачами церемонії стали близько сотні представників доменного ринку України, які брали участь у конференції UAdom. Конференція, організована компанією "Хостмайстер" за підтримки золотого спонсора компанії "Сервіс Онлайн" складалася з чотирьох секцій, на яких розглядалися маркетингові, технічні та юридичні аспекти діяльності учасників доменного ринку.

05.12.2011