.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.129.39.55
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




У доменах Черкас та Вінниці впроваджено технологію EPP

У травні публічні домени міст Центральної України, Черкас та Вінниці перейшли на використання технології EPP (Extensible Provisioning Protocol) – сучасного протоколу обміну даними між доменними реєстрами та реєстраторами. У середині травня цю технологію взяли на озброєння домени cherkassy.ua, cherkasy.ua та ck.ua, а з 23 травня - vinnica.ua та vn.ua.

Таким чином, наразі в домені .UA технологію EPP використовують 26 публічних доменів з 62. У цих доменах делеговано 494 тис. доменних імен – . 70% їх загальної кількості в домені .UA.

Регіональні публічні домени cherkassy.ua та vinnica.ua з'явилися у 1992 році. Через п'ять років інтернет-громадськість отримала також короткі ck.ua та vn.ua. 2007 року Черкаси обзавелися і доменом з українською транслітерацією cherkasy.ua. У цих регіонах найбільшою популярністю користуються короткі домени ck.ua, в якому налічується 2,5 тис. доменних імен та vn.ua з 4,9 тис. імен.

Перехід на новий протокол супроводжується значними змінами у схемі взаємодії реєстраторів доменних імен з адміністраціями публічних доменів. Зокрема, доменні реєстри працюють у пасивному режимі: всі операції з доменними іменами здійснюють реєстратори, а відповідні реєстри лише фіксують зміни. Таким чином, реєстратори отримали ширші повноваження, але на них покладено й більшу відповідальність, ніж раніше. Наприклад, тепер реєстратори піклуються про своєчасне видалення доменних імен, що не використовуються, а також про актуальність контактних даних. Все це дозволяє їм повніше задовольняти потреби їхніх клієнтів.

Впровадження EPP в українських доменах здійснюється поетапно, відповідно до рішень робочої групи, що складається з реєстраторів та адміністраторів публічних доменів. На конференції UAdom на початку грудня адміністратор домену .UA Дмитро Кохманюк повідомив про плани щодо переведення всіх публічних доменів на технологію EPP до кінця 2013 року.

24.05.2013