.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 18.189.14.219
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Тенденції Інтернет в Україні: попередні підсумки року на Четвертій конференції UAdom

Україна в році, що минає, активізувала свою участь у міжнародних ініціативах, пов'язаних з управлінням Інтернетом. Про цю тенденцію свідчать презентації, представлені на конференції UAdom, яка на початку грудня зібрала в Києві понад сто інтернет-фахівців. Активізація позиції вітчизняних держорганів і громадських організацій співпала в часі з реформою управління корпорації ICANN: вона виходить з-під впливу США і надає більше можливостей для врахування думок усіх зацікавлених сторін.

Щорічна конференція Uadom традиційно приурочена до дня народження українського домену верхнього рівня .UA. Вона стала платформою для спілкування та дискусій реєстраторів доменних імен та адміністраторів публічних доменів, телекомунікаційних операторів і простих інтернет-користувачів, представників інтернет-проектів і творців контенту, а також юридичних компаній та громадських організацій. За цей час форум став значущою подією доменного ринку України, цього року його учасниками стали понад сотні фахівців, які представляють різні погляди на технічні, правові, маркетингові аспекти галузі. Високий рівень інтересу до форуму підтверджує участь у ньому як українських, так і зарубіжних учасників доменного ринку, представників державних органів України та міжнародних організацій.

З вітальним словом до учасників конференції виступили Володимир Звєрєв, керівник Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації (ДССЗЗІ), Сергій Дзюба, член Національної ради регулювання зв'язку та інформатизації, Ігор Свиридов, який по праву вважається одним з "засновників" українського домену, і Олег Левченко, директор реєстру домену .UA компанії "Хостмастер", яка є організатором форуму.

Своїм баченням майбутнього глобальної мережі поділився адміністратор домену .UA Дмитро Кохманюк, а про місце України в екосистемі Інтернету розповіла Оксана Приходько, директор МНВО Європейська Мідіа Платформа, секретар EURALO (ALAC / ICANN).

Гарячу дискусію викликала доповідь Андрія Пазюка, керівника Лабораторії з управління Інтернетом Української Асоціації міжнародного права, в якій піднімалися питання приватності в Інтернет. Значне місце цій проблемі було приділено і у виступах представників компанії "Хостмастер" Тимофія Вешка і Тетяни Форсюк, які розповіли про актуальні проблеми та перспективи розвитку сервісу Whois.

Технічні аспекти безпеки доменного простору і шляхи зниження рівня загроз отримали своє відображення у виступі представника ТЦІ доменів .RU і .РФ Дмитра Білявського. Про перспективи інтернаціоналізованих доменів, у тому числі, кириличного домену .УКР, розповів Юрій Каргополов, глава регламентного комітету Українського мережевого інформаційного центру.

Крім того, в рамках конференції представником компанії "Хостмастер" Максимом Благонравіним був анонсований майбутній запуск нового публічного домену Kyiv.ua, який працюватиме паралельно з уже існуючим доменом Kiev.ua. За його словами, найближчим часом також буде відкрита реєстрація в публічних доменах Chernivtsi.ua і Rivne.ua, які функціонуватимуть разом з існуючими доменами Chernovtsy.ua і Rovno.ua.

Спікерами правової секції UAdom виступили Дмитро Гадомський, партнер АО "Юскутум", Катерина Олійник, юрист ППФ "Пахаренко і Партнери", Галина Дмитриченко-Кулеба і Олександр Крутій з правової групи "Smartsolutions". Основна увага виступаючих було зосереджено навколо практичних аспектів роботи реєстраторів доменів із запитами від правоохоронних органів, адвокатів і реєстрантів, а також механізму захисту прав на торговельні марки в домені .UA та інших доменах.

В останній секції конференції, експерти галузі спробували знайти дієві маркетингові рішення, які могли б дозволити доменному ринку України розвиватися в складних сучасних економічних умовах. Жвавий інтерес учасників викликав виступ Олексія Виноградова, віце-президента бізнес-школи «МІМ Київ», яка стала Генеральним партнером форуму.

Золотим спонсором UAdom виступила компанія "ОРГ.УА". Генеральним інтернет-партнером - компанія "Адамант" генеральним інформаційним партнером - інформаційне агентство "Інтерфакс-Україна".

09.12.2014