.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 18.119.131.72
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Чернігівська область отримала публічний домен Chernihiv.ua

Реєстр домену .UA компанія "Хостмайстер" делегувала публічний домен Chernihiv.ua, утворений транслітерацією україномовної назви обласного центру і призначений для розміщення регіональних ресурсів.

Це третій публічний домен регіону. У найстарішому домені Chernigov.ua існує 65 доменних імен. У більш короткому cn.ua - близько 900 імен.

Регіональні публічні домени в .UA з'явилися в 1992 році і призначені для розміщення сайтів, орієнтованих на локальну аудиторію. Їх часто використовують регіональні підприємства, організації та спільноти, а також міські або обласні інформаційні сервіси.

При створенні таких доменів використовувалися офіційні найменування міст України на латиниці. На той момент вони формувались в основному транслітерацією з російської мови (наприклад, kiev.ua або rovno.ua). На даний час офіційним найменуванням українських регіонів на латиниці є транслітерація з української мови. У зв'язку з цим з 2010 року з ініціативи регіональних спільнот інтернет-користувачів компанія “Хостмайстер” делегує публічні домени, що являють собою транслітерацію з української мови (такі як kharkiv.ua, kyiv.ua, rivne.ua).

У грудні поточного року домену .UA виповнюється 25 років. В домені делеговано понад 550 тис. доменних імен, у тому числі 180 тис. - в регіональних публічних доменах.

04.08.2017