.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.129.13.201
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Світові практики розв’язання доменних спорів для домену .UA

/ Реєстр домену верхнього рівня .UA компанія “Хостмайстер” та Всесвітня організація інтелектуальної власності (WIPO) уклали договір, на підставі якого в домені .UA з'явиться можливість для вирішення доменних спорів з використанням позасудової процедури на основі UDRP (Єдиної політики розв'язання доменних спорів).

Процедура UDRP відрізняється від традиційного судового процесу швидкістю та зручністю для сторін. Розгляд доменних спорів у цьому випадку буде проводитися арбітрами WIPO (серед них є і громадяни України) в Центрі арбітражу та посередництва (WIPO Arbitration and Mediation Center).

Процедура розгляду спорів в домені .UA має деякі відмінності від стандартної UDRP. Основною мовою розгляду суперечок є українська мова, але за згодою сторін можливе також використання інших мов. Позасудова процедура не перешкоджає переведення розгляду суперечки в український суд; у цьому випадку розгляд справи в Центрі арбітражу припиняється до рішення національного суду. Окрім того арбітри WIPO будуть враховувати, що при реєстрації доменних імен другого рівня потрібна наявність торгової марки.

Такі відмінності були узгоджені експертною групою, в якій у тісному контакті з WIPO працювали українські реєстратори доменних імен, фахівці Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, компанії “Хостмайстер”, а також провідні юридичні компанії та профільні експерти.

Відповідно до рішення експертної групи, впровадження процедури позасудового розгляду спорів буде проходити поетапно. На першому етапі “Хостмайстер” і реєстратори доменних імен внесуть зміни в свої договори, після чого стане можливим використання UDRP при суперечках, пов'язаних з доменними іменами другого рівня. Через півроку після цього учасники групи на підставі накопиченого досвіду вирішення спорів в домені .UA ухвалять рішення про використання UDRP в доменних іменах третього рівня.

Стандартна процедура UDRP була розроблена WIPO у 1999 році для вирішення доменних спорів і в тому ж році була схвалена міжнародною Інтернет-корпорацією з присвоєння імен і номерів (ICANN). Процедура є обов'язковою для багатьох доменів верхнього рівня, у тому числі для всіх загальних доменів (.com, .org, .net). За даними WIPO, за останні десять років українські громадяни і підприємства 248 раз були учасниками розгляду справ в Центрі арбітражу в рамках процедури UDRP.

21.12.2018